Landbouwovereenkomst Marokko-EU aangenomen met expliciete opname van zuidelijke provincies

marokko
1
16 jan '19
Het Europees Parlement keurde vanmiddag met een grote meerderheid de nieuwe landbouwovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie goed.

De stemming van de leden van het Europees Parlement begon vanmiddag om 12.30 uur (GMT +1). De tekst werd met een grote meerderheid (444 tegen 167) aangenomen.

De goedkeuring van de nieuwe landbouwovereenkomst, die expliciet de zuidelijke provincies van het Koninkrijk omvat, is een overwinning voor Marokko tegen de tegenstanders van zijn territoriale integriteit.

Volgens het Europees Parlement zouden de nieuwe tarieven waarin deze overeenkomst voorziet "de plaatselijke bevolking ten goede komen".

In een verklaring verwelkomt het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de goedkeuring en zegt dat "deze overeenkomst bevestigt dat elke overeenkomst die betrekking heeft op de Marokkaanse Sahara alleen door het Koninkrijk Marokko kan worden onderhandeld en ondertekend."

Marokko, vervolgt het ministerie, "spreekt zijn waardering uit voor de actie en voortdurende toewijding van de Europese instellingen en de EU-lidstaten om het hoofd te bieden aan de manoeuvres en aanvallen van Algerije en de Polisario om dit partnerschap te torpederen".

Marokko heeft ermee ingestemd de herkomst van producten traceerbaar te maken.

Op maandag 14 juni werd in Brussel de visserijovereenkomst tussen Marokko en de EU ondertekend. Ook in deze overeenkomst werden de zuidelijke provincies van het Koninkrijk expliciet opgenomen.

© Redactie 2019
marokko
eu
landbouwovereenkomst
zuidelijke
provincies
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?