'Boersma gelinkt aan al-Nusra'

algemeen
12
17 jan '19
Nederland heeft tegen Turkije gezegd dat correspondent Ans Boersma banden heeft met het al-Nusra Front, een gewapende rebellengroep die actief is in de Syrische burgeroorlog.

Dat schrijft een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op Twitter. Volgens zegsman Fahrettin Altun is zij uitgezet als voorzorgsmaatregel. "Als een geloofwaardig buitenlands overheidsbureau je vertelt dat een van zijn burgers banden heeft met terrorisme, neem je geen enkel risico.’’

"Alleen de Nederlandse autoriteiten zijn in staat om uit te leggen waarom zij tot die conclusie zijn gekomen. We zullen niet speculeren over de geloofwaardigheid van hun inlichtingen.’’

'Journaliste verdacht, maar niet van terreur'

Het Openbaar Ministerie (OM) bestempelt Turkije-correspondente Ans Boersma als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Daarbij zijn verschillende verdachten betrokken. Boersma wordt zelf niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, meldde een woordvoerster van het OM.

De woordvoerster zei dat Boersma op Schiphol, waar ze donderdagochtend aankwam, niet is aangehouden. Ze wilde niet zeggen of de journaliste is verhoord.

Ook wil ze niet kwijt om welk terreuronderzoek het gaat.

© ANP 2019
boersma
turkije
uitgezet
alnusra
verdachte
terreur
om
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?