Mogherini: 'Goedkeuring landbouwovereenkomst een nieuwe fase in Marokko-EU betrekkingen'

buitenland
0
17 jan 17:00
Mogherini is voor een tweedaags bezoek in Marokko.
De goedkeuring van de landbouwovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Marokko, die gisteren met een grote meerderheid werd aangenomen door het Europees Parlement, maakt het mogelijk een nieuwe fase in de betrekkingen tussen de twee partijen te beginnen, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini gisteren in Rabat.

Tijdens een persconferentie na haar ontmoeting met Nasser Bourita, de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, zei Mogherini dat ze "ervan overtuigd" was dat "het mogelijk is om het partnerschap opnieuw op te starten tussen Marokko en de EU op een nieuwe basis en het een nieuwe impuls geven, om een nieuw hoofdstuk te schrijven van de lange geschiedenis die de EU en het Koninkrijk verbindt".

Marokko is al vijftig jaar een "strategische partner van de EU", zei Mogherini, daarbij opmerkend dat de EU en Marokko momenteel streven naar een kwalitatieve sprong in hun betrekkingen om een regionaal partnerschap op te bouwen, met name in het Middellandse Zeegebied, de Arabische wereld en Afrika, dat beantwoordt aan de verwachtingen van de burgers aan beide zijden van de Middellandse Zee en gemeenschappelijke doelstellingen van beide partijen bereikt.

Dit versterkte nieuwe partnerschap zal Marokko en de EU nog nauwer verbinden, wat een voortzetting is van de hervorming van de grondwet van 2011 in Marokko, zei ze, benadrukkend dat de EU klaar is om het Koninkrijk te steunen, vooral in termen van nationale veiligheid.

Mogherini herinnerde ook aan het belang dat Koning Mohammed VI hecht aan jeugd, werkgelegenheid en beroepsopleiding, wat een uiterst succesvol werkpad zal zijn voor de toekomst tussen de EU en het Koninkrijk.

Wat veiligheid en migratie betreft, zei Mogherini dat de nieuwe fase het mogelijk zal maken om er nog beter en meer over te discussiëren, zodat de EU kan profiteren van het goede werk en de goede expertise van Marokko en informatie en ervaringen op deze gebieden kan uitwisselen, om betere resultaten te behalen in Marokko en in Europa.

Mogherini begon woensdag een tweedaags bezoek aan Marokko om het momentum van herstel van de betrekkingen tussen het Koninkrijk en de EU te versterken, bericht het Marokkaanse persbureau MAP. Tijdens haar bezoek zal Mogherini een ontmoeting hebben met hoge Marokkaanse functionarissen en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld ontmoeten om de bilaterale betrekkingen te herzien, met name op politiek, economisch, veiligheids- en migratiegebied.

Volgens diverse bronnen zal Mogherini vandaag ook ontvangen worden door Koning Mohammed VI in het Koninklijk Paleis in Rabat, dit is echter nog niet bevestigd.
© Redactie 2019
marokko
eu
mogherini
landbouwovereenkomst
betrekkingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
terrorisme
gibraltar
iran
verenigde staten
syrië
daesh
kalamáta
olietanker
bouznika
ongeluk
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
eredivisie
afrika cup
rabat
moord
mohammed vi
hakim ziyech