24.500 Marokkanen geslagen door hun vrouwen sinds 2008

marokko
33
18 jan '19
In 2018 werd een lichte stijging genoteerd ten opzichte van het voorgaande jaar.

Volgens Abdelfattah Bahjaji, voorzitter van het Marokkaanse Netwerk voor de Verdediging van de Mensenrechten (opgericht in 2008) zijn er 24.500 gevallen van mannen die zijn geslagen door hun vrouwen tussen 2008 en 2018, bericht het dagblad Aujourd'hui le Maroc. In 2018 werd een lichte stijging genoteerd ten opzichte van het voorgaande jaar, dat wil zeggen respectievelijk 3.000 gevallen tegen 2.500 gevallen.

Het dagblad legt uit dat deze cijfers slechts een schatting zijn van slachtoffers die de vereniging hebben bezocht. Anderen geven er de voorkeur aan om discreet te blijven door te bellen. "Gemiddeld ontvangen we tussen de 3 en 4 oproepen van mannen die elke dag slachtoffer zijn van geweld", zei Bahjajj, maar in werkelijkheid is "het aantal mannen dat wordt mishandeld veel groter".

De meeste mannen durven zichzelf niet te melden omdat zij zich "schamen". "Het taboe rond mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld is nog steeds goed verankerd in onze samenleving", zei Bahjaji. Deze cijfers blijven echter wel ver achter in vergelijking met de cijfers die betrekking hebben op vrouwelijke slachtoffers.

Nouzha Skalli, voormalig minister van Sociale Ontwikkeling, Familie en Solidariteit en mede-oprichter van de Marokkaanse Associatie voor Geweld tegen Vrouwen (AMVEF), zegt tegen nieuwsmedium H24Info dat "geweld tegen mannen speciale gevallen blijven en geen sociaal fenomeen aangezien de samenleving de sterke sekse zelfs verheerlijkt "

Ter ondersteuning van haar opmerking verwijst de voormalige minister naar een rapport van de Verenigde Naties dat 35% van de vrouwen in de wereld in 2018 slachtoffer is geweest van fysiek of seksueel geweld door hun partner. Ze verwijst ook naar een andere enquête die in 2008 werd uitgevoerd door de Hoge Commissie voor Planning (HCP), waaruit bleek dat 52% van de moorden op vrouwen werden gepleegd door hun partner of een familielid, vergeleken met slechts 6% in het geval van mannelijke slachtoffer van moord, respectievelijk door hun vrouw of een lid van hun familie.

© Redactie 2019
marokko
mannen
mishandeling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi