Marokkaanse minister van Onderwijs: Engels zal Frans niet vervangen

marokko
15
24 jan '19
De Franse taal blijft de eerste vreemde taal die wordt onderwezen op Marokkaanse openbare scholen, ondanks oproepen om deze te vervangen door Engels.

"Frans zal de tweede taal blijven (na het Arabisch) op Marokkaanse openbare scholen, tenminste in de komende tien jaar", zei de minister van Onderwijs Said Amzazi.

Tijdens een persconferentie in Rabat, sloot Amzazi de mogelijkheid uit dat Engels binnenkort het Frans op scholen zou kunnen vervangen. Hij zei: "Iedereen weet dat wetenschappelijke boeken momenteel meer in het Engels beschikbaar zijn dan in het Frans, en in het Frans meer dan in het Arabisch. Maar we geven les in de Franse taal."

Amzazi voerde aan dat als Marokko besluit om Engelse leerboeken te omarmen terwijl het land "een menselijk kapitaal bezit van leraren die bekwaam zijn in het Frans, het een tekort zal krijgen in gekwalificeerd menselijk kapitaal dat niet kan worden verlicht voor ten minste tien jaar."

Er volgde kritiek op de uitspraken van Amzazi op sociale media door diverse internetgebruikers die vinden dat Engels als de eerste vreemde taal moet worden opgenomen in schoolcurricula omdat het wordt beschouwd als de 'taal van de globalisering'.

Frans is nog steeds de dominante vreemde taal. Sommigen vinden dat de dominantie van de Franse taal in Marokko een ongewenst overblijfsel is van de Franse kolonisatie en dat dit verandering vereist. De roep hier toe wordt de laatste jaren steeds luider.

De nieuwe generatie Marokkaanse jongeren toont meer interesse in het Engels dan in het Frans, wat blijkt uit het aantal studenten dat zich inschrijft voor de Engelse afdeling aan de Marokkaanse universiteiten. Het voormalig hoofd van de Engelse afdeling voor Literatuur en Geesteswetenschappen van de Mohammed V-universiteit in Rabat, Hassan Belhiah, vertelde MoroccoWorldNews dat meer studenten Engelse graden willen behalen dan andere faculteiten van de geesteswetenschappen.

"Wij zijn de nummer één gezochte major (hoofdvak). Daarom houden we een of meer diagnostische tests om een redelijk aantal studenten te selecteren, rekening houdend met de verhouding tussen docent en student, de klasgrootte en beschikbare personele middelen, "zei hij.

De twee officiële talen in Marokko zijn Arabisch en Tamazight.

© Redactie 2019
marokko
frans
engels
onderwijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?