UITGELICHT: Op Oumrah met een dialysepatiënt, verhaal van mijn medereiziger

marokko
1
27 jan '19
Een reis naar de twee belangrijkste steden van ons geloof is op zich al vermoeiend, laat staan als jouw gezondheid het je bijna niet toestaat om deze prachtige stap te maken.

Iemand die mij enorm inspireerde gedurende deze tien prachtige dagen was mijn medereiziger Abdelhak. Vergezeld door zijn nog maar tienjarige Adil zoon en inmiddels al op leeftijd geraakte vader deed hij wat maar weinig mensen kunnen: het mooiste uit deze bijzondere reis halen en daarbij ook nog zijn hulpbehoevende vader continu bijstaan, de man die lijdt aan nierfalen. 

Zo betrokken als hij zich manifesteerde gedurende onze Oumrah, zo nam hij zich ook voor om zijn ervaringen te delen met pelgrims die zich in een soortgelijke situatie bevinden. Het komt helaas nog te vaak voor dat men afziet van een Oumrah of Hadj vanwege gezondheidsklachten, één van de kwalen die deze reis het vaakst in de weg zit is nierfalen. Een aandoening die er in feite voor zorgt dat je nieren voor minder dan 15% werken, dat maakt het dan ook dat voor de betreffende patiënt dialyse vereist is.

De functie die de nieren normaal gesproken hebben wordt overgenomen door dialysebehandeling. In dit specifieke geval volgde mijn medereiziger, 3ami L'Hadj, hemodialyse. Deze methode vereist het dat je zo'n drie tot vier keer per week aan een hemodialyseapparaat aangesloten wordt, gemiddeld vier uur per keer. 

Dialysebehandeling in Mekka en Medina laat nog vaak te wensen over, inlezen en informeren vooraf van groot belang
In Nederland vormt zo'n behandeling al een dagtaak, laat staan in de drukbezochte heilige steden Mekka en Medina. Op geheel eigen wijze beschreef Abdelhak zijn reis vanuit zijn rol als verzorger voor zijn vader, duidelijk wordt dat de behandeling daar nog vaak te wensen overlaat en je je goed ingelezen moet hebben alvorens je die kant optrekt. Om toekomstige pelgrims te adviseren beschreef hij dus zijn eigen ervaringen met zijn vader en voorziet hij jullie ook van de nodige tips. Deze werken zijn via onderstaande links te lezen en zeer zeker de moeite waard. Dat Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى hun Oumrah mag accepteren en die van eenieder die zich voorneemt om hem te verrichten Incha'Allah!

Klik HIER voor het uitgebreide weekverslag van zijn Oumrah en de daarbij behorende dialysebehandelingen in Mekka en Medina.*

Klik HIER voor een flyer met handige tips en tricks voor pelgrims met dialysebehandeling én hun naasten die met hen meereizen.*
*Beide bestanden zijn in PDF-formaat, dus handig te downloaden en tijdens jouw Oumrah of Hadj te raadplegen. 

Photocredit: n.v.t

© Tarik Douz 2019
marokko
umrah
medina
mekka
dialyse
behandeling
ziekenhuizen
instellingen
saoedi-arabie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?