De straffen voor het weigeren van de militaire dienstplicht in Marokko

buitenland
11
28 jan 21:02
Er komt steeds meer duidelijkheid over de militaire dienstplicht die vanaf september in werking zal treden.
De Koninklijke Dahir 11903 over de toepassing van Wet 44.18 betreffende de invoering van de verplichte militaire dienst vanaf september 2019 is in het officiële Staatsbulletin gepubliceerd. De tekst biedt zware straffen tegen hen die niet gehoorzamen.

De militaire dienstplicht omvat in het eerste jaar een groep van ongeveer 10.000 jongeren die een maandsalaris tussen 1.050 en 2.000 dirham ontvangen. De wet geeft Marokkaanse vrouwen en jongeren die in het buitenland wonen de keuze om al dan niet te worden geregistreerd voor militaire dienst. Deze dienst is daarom optioneel en niet verplicht voor hen.

Aan de andere kant is de wet strenger voor de ongehoorzamen. Het biedt in artikel 15 een gevangenisstraf van één maand tot drie maanden tegen een persoon die weigert voor de censuscommissie (voor vaststelling) te verschijnen en een boete van 2.000 tot 5.000 dirham. Deze boete neemt alleen maar toe als een geregistreerde persoon weigert zich aan te sluiten bij de militaire dienstplicht.

Diegene riskeert volgens artikel 16 een gevangenisstraf van één maand tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 2.000 tot 10.000 dirham. Dezelfde straf is ook van toepassing op een persoon of partij die de dienstplichtige heeft verborgen of verhinderd om zich bij de kazerne aan te sluiten. Deze straffen worden verdubbeld in geval van oorlog.
© Redactie 2019
marokko
militaire
diensplicht
straffen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
vahid halilhodžić
libië
oujda
vriendschappelijk
turkije
gabon
stade honneur
syrië
terrorisme
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi