Interview: Marokkaans-Nederlandse Achraf in de strijd voor jongerenburgemeester van Amsterdam (video)

algemeen
4
30 jan '19
Onze redactie sprak met Achraf over zijn ambitie en waarom hij dé jongerenburgemeester van Amsterdam zou moeten worden.

De 22-jarige Achraf El Johari is een geboren en getogen Amsterdammer. Hij heeft een jaar geleden mijn rechten bachelor gehaald, en is momenteel bezig met zijn pre-master privaatrecht aan de Open Universiteit/Universiteit van Amsterdam. Zijn roots liggen in Driouch, een kleine stad in de buurt van Nador in de noordelijke Rif regio van Marokko. 

Wat doet een jongerenburgemeester precies en waar komt je ambitie vandaan om jongerenburgemeester van Amsterdam te willen worden?

De bedoeling is dat de toekomstige jongerenburgemeester de sparringpartner wordt van de politiek. Daarom gaat de jongerenburgemeester aan tafel met wethouders en beleidsmakers om over de belangen van jongeren te praten. De jongerenburgemeester gaat ook op bezoek bij scholen, en burgemeester Halsema vergezellen bij evenementen voor jongeren. 

Mijn ambitie om jongerenburgemeester van Amsterdam te worden komt vooral voort uit liefde voor de stad. Amsterdam is veel veranderd in een korte tijd. Ik zie dat veel Amsterdamse jongeren geen interesse hebben in politiek, terwijl veel jongeren niet het privilege hebben apolitiek te zijn. Met andere woorden: jongeren komen niet aan een woning, maar komen tegelijkertijd niet voor zichzelf op. Jongeren moeten beseffen dat politiek ook over hen gaat.

Wat zou er moeten veranderen in Amsterdam en hoe wil je dat bereiken?  

Jongeren moeten beseffen dat ze een stem hebben en dat ze onderdeel uitmaken van Amsterdam. Allereerst vind ik dat jongeren betrokken moeten worden bij de politiek. Daarom moet er een Amsterdamse jongerenraad komen. Er is een heleboel onbenut jong talent. Een Amsterdamse jongerenraad zou de politieke participatie van jongeren kunnen verbeteren. Daarnaast krijgt jong talent daarmee een podium om te groeien. 

Verder moet Amsterdam de druk op jongeren verlagen, die vooral vanuit Den Haag wordt opgelegd. Van jongeren wordt gevraagd dat zij hun leven bouwen op onzekerheden: het jeugdloon, het (leen)schuldenstelsel, flexcontracten en een verhitte woningmarkt waar geen ruimte is voor jongeren zonder grote zak met geld. Naar mijn mening moet Amsterdam voorrang bieden aan jongeren die binding hebben met de stad. Het wordt tijd dat Amsterdamse jongeren eindelijk gekoesterd worden door de politiek.

Waarom zouden mensen op jou moeten stemmen? En hoe kunnen ze op jou stemmen?

Omdat de stem van een heleboel jongeren niet wordt gehoord. Ik geloof dat ik de belangen van deze jongeren op de kaart kan zetten. Waar jongeren tegenaan lopen, loop ik ook tegenaan.  

Stemmen kan via https://jongerenburgemeester.nl/stem-op-een-kandidaat-voor-jongerenburgemeester-amsterdam. Het duurt maximaal 10 seconden!

Heb je nog een speciale boodschap voor onze lezers van nieuws.marokko.nl? 

De tijd van meepraten en niet meebeslissen is voorbij. Marokkaans-Nederlandse jongeren moeten zich actief opstellen en politiek betrokken worden. Vooral in deze tijd is het hard nodig dat er positieve rolmodellen vanuit de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap opstaan. Ik hoop daarom op jullie steun.

Onze steun heeft Achraf, de jouwe ook?

YouTube link

© Redactie 2019
interview
jongerenburgemeester
amsterdam
achrafeljohari
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi