Diplomatie: Marokko versterkt zijn Afrikaanse wortels

marokko
4
31 jan '19
Marokko zal binnenkort twee nieuwe ambassades openen in Afrika.

Marokko wil zijn positie op het continent verstevigen. Het is in dit perspectief dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking bezig is met het voltooien van het wettelijke en organisatorische kader om nieuwe diplomatieke vertegenwoordigingen op het continent te openen.

Het dagblad Akhbar Al Yaoum bericht dat Marokko binnenkort twee ambassades zal openen in Zambia en Djibouti. Alle noodzakelijke maatregelen zijn genomen en alle menselijke en materiële middelen zullen worden gemobiliseerd zodat de twee diplomatieke vertegenwoordigingen van het Koninkrijk snel hun rol kunnen gaan vervullen.

Het besluit om een ambassade in Zambia te openen werd genomen tijdens het bezoek van Koning Mohammed VI aan dit land in 2017, terwijl het initiatief om een diplomatieke vertegenwoordiging in Djibouti te creëren werd geconcretiseerd tijdens de bezoek van de Djiboutische minister van Buitenlandse Zaken aan Marokko aan het einde van hetzelfde jaar.

Deze twee initiatieven, zo benadrukt de krant, zijn onderdeel van Marokko's strategie om de banden te versterken met Afrikaanse landen in het oosten en zuiden van het continent. Sinds de terugkeer van Marokko naar de Afrikaanse Unie (AU) begin 2017, investeert het Koninkrijk steeds meer in het Afrikaanse continent. Zo zijn er bilaterale overeenkomsten tussen Rabat en verschillende Afrikaanse hoofdsteden ondertekend, nieuwe verdragen gesloten, partnerschappen tussen verschillende actoren in het Koninkrijk en hun Afrikaanse tegenhangers gesloten en het beleid is gericht op het bevorderen van de ontwikkeling van het continent.

© Redactie 2019
marokko
afrika
ambassades
diplomatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?