Mond-en klauwzeer mobiliseert de Koninklijke Strijdkrachten bij de grens met Algerije

marokko
3
31 jan '19
De staat van paraatheid is verordend in de Oriental regio.

De staat van paraatheid is verordend in de Oriental regio, en vooral langs de grens met Algerije, om de verspreiding van mond- en klauwzeer te voorkomen. De Koninklijke Strijdkrachten (FAR), de Koninklijke Gendarmerie en de Marokkaanse Voedsel- en Warenautoriteit ONSSA zijn gemobiliseerd om deze epidemie te beheersen.

De ontdekking van mond- en klauwzeer in de regio Fkih Ben Salah heeft ONSSA in het oostelijke deel van het Koninkrijk in hoge staat van paraatheid gesteld. Sindsdien hebben ONSSA-functionarissen veldbezoeken afgelegd, in coördinatie met de Koninklijke Gendarmerie en lokale autoriteiten, om ervoor te zorgen dat de epidemie zich niet verspreidt in deze regio. Verhoogde bewaking is waargenomen in de wekelijkse souks om de kuddes te onderzoeken en deze ziekte bekend te maken bij veehouders en -verkopers. Van hun kant versterkten de Koninklijke Strijdkrachten de controle langs de grensstrook met Algerije (720 km), waar de eerste uitbraak van mond- en klauwzeer werd geconstateerd.

Het dagblad Assabah bericht vandaag dat de Koninklijke Gendarmerie deelneemt aan een surveillancecampagne. Patrouilles controleren vrachtwagens die vee vervoeren en stellen de gezondheidsdiensten in kennis van hun bewegingen. Verdachte zendingen worden in beslag genomen en overgedragen aan de nationale voedselveiligheidsautoriteit.

De surveillancecampagne is gebaseerd op gegevens van inlichtingendiensten, evenals die van burgers die samenwerken om waarschijnlijke gevallen van mond- en klauwzeer op te sporen. De lokale autoriteiten ontvangen in feite de informatie die door de inwoners, in de oosterse regio's, wordt verstrekt over kuddes waarvan wordt vermoed dat ze door deze epidemie zijn getroffen. De gezondheidsdiensten nemen de taak over om ze te onderzoeken en te vernietigen in geval van besmetting door dit virus.

Volgens bronnen van de krant maken de grote omvang van de regio en het gebrek aan personeel binnen ONSSA het moeilijk om toegang te krijgen tot alle kuddes. Een fokker uit de oostelijke regio geeft aan dat er geen controlecomité bij hem is geweest. Hij voegde eraan toe dat hij binnen zijn fokkerij geen symptomen van deze epidemie heeft opgemerkt, maar zei dat hij wel liever had dat dit door dierenartsen wordt onderzocht. ONSSA blijft aangekondigd en onaangekondigd de verschillende plaatsen bezoeken, maar geeft prioriteit aan de regio's die het meest blootgesteld zijn aan MKZ-besmetting.

Photocredit: Far-Maroc

© Redactie 2019
marokko
mondenklauwzeer
far
onssa
controle
surveillance
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?