Noodmaatregelen voor het behoud van de historische site Sijilmassa

marokko
1
4 feb '19
Het identificeren en behouden van het historische erfgoed krijgt het laatste jaar steeds meer aandacht in Marokko.

Het ministerie van Cultuur en Communicatie - Afdeling Cultuur - kondigt aan dat het concrete noodmaatregelen heeft getroffen voor de verbetering en het behoud van de historische site Sijilmassa, bericht het Marokkaanse persbureau MAP.

Volgens een verklaring van het ministerie komt deze aanpak na de beslissing (23 november 2017) om de site Sijilmassa op de lijst van nationaal erfgoed te plaatsen. Het ministerie is het afgelopen jaar druk bezig om dergelijke sites te identificeren en beschermende maatregelen uit te voeren die op deze gebieden van toepassing zijn.

Het ministerie plaatste het behoud van deze site tegen elke bedreiging als een prioriteit, door de ontwikkeling van een plan om het beheer ervan te vergemakkelijken. Zo werkt de toezichtafdeling via haar actieprogramma aan de promotie van de Sijilmassa-site als cultureel park door het beheer van de conserverings- en verbeteringswerken.

Het ministerie kondigde ook aan dat een centrum voor de promotie van het erfgoed en de monumenten van deze site zal worden opgericht. Het ministerie heeft ook een archeologisch onderzoeksprogramma gepland om onderzoekers en academici te laten profiteren van het onderzoek en de exploratie van deze site om de historische en architecturale waarde te behouden.

Voor degenen die niet bekend zijn met zijn deze historische plaats, Sijilmassa was een middeleeuwse Berberse handelsstad in het oosten van het huidige Marokko. De ruïnes van de stad liggen langs de rivier Ziz in de Tafilalt-oase. De stad kent een kleurrijke geschiedenis, die wordt gekenmerkt door de opkomst en ondergang van verschillende Berberdynastieën. Tot de 14e eeuw was het, door zijn belangrijke ligging in de Trans-Saharaanse handelsnetwerk, één van de belangrijkste handelscentra in de Maghreb.

© Redactie 2019
marokko
sijilmassa
behoud
historische
site
noodmaatregelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?