Pentagon waarschuwt voor heropleving Daesh

buitenland
5
5 feb '19
Na de aankondiging om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Defensie nu voor een mogelijke heropleving van de terroristische milities van Daesh.

Zonder Amerikaanse druk zou Daesh "waarschijnlijk binnen zes tot twaalf maanden zichzelf nieuw leven kunnen inblazen" en een deel van zijn verloren terrein kunnen terugwinnen, zo blijkt uit een maandag vrijgeven rapport van het Pentagon.

In het gebied in het oosten van Syrië waar Amerikaanse troepen werden ingezet verblijven naar schatting nog 2000 Daesh-strijders.

Aanstaande woensdag vindt in Washington een bijeenkomst plaats van ministers van Buitenlandse Zaken van de anti-Daesh-coalitie. Ook de Nederlandse minister Stef Blok zal daarbij aanwezig zijn. Gastheer is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. De Amerikaanse president Donald Trump had de terugtrekking van ongeveer 2000 Amerikaanse soldaten uit Syrië op 19 december aangekondigd, maar heeft nog geen tijdschema gegeven.

Ook Trump sprak in een zondag gepubliceerd interview met CBS over een mogelijke heropleving van Daesh in Syrië: "We zullen terugkomen als het moet. We hebben zeer snelle vliegtuigen en we hebben zeer goede vrachtvliegtuigen. Hij benadrukte dat de VS soldaten in Irak zouden achterlaten. De VS zouden vanuit Irak toezicht houden op Iran. Tegelijkertijd zouden de troepen van daaruit Daesh bestrijden, terwijl de Amerikaanse soldaten uit Syrië zich "langzaam" terugtrekken.

In het rapport van het Pentagon staat dat Daesh nog steeds in staat is tot offensieven. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), gecontroleerd door de Koerdische militie YPG, blijven strijden tegen Daesh, maar zijn sterk afhankelijk van de steun van de coalitie. Turkije, dat deel uitmaakt van de coalitie, beschouwt de YPG als een terroristische organisatie. In het rapport wordt erop gewezen dat Turkije sinds 2017 niet meer heeft deelgenomen aan grondoperaties tegen Daesh.

© Redactie 2019
pentagon
heropleving
daesh
syrie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi