Extra ondersteunende maatregelen voor Marokkaanse aardbeienpluksters in Spanje

marokko
1
6 feb '19
Marokko heeft gisteren 'begeleidende' maatregelen aangekondigd om de ongeveer 19.000 Marokkaanse aardbeienpluksters te ondersteunen die deze week in Spanje worden verwacht.

Een partnerschapsovereenkomst ter ondersteuning van Marokkaanse seizoensarbeiders in Spanje werd maandag ondertekend door het Marokkaanse ministerie van Arbeid en het minister verantwoordelijk voor Marokkanen woonachtig in het buitenland, bericht het Marokkaanse persbureau MAP.

De overeenkomst voorziet in de oprichting van een "commissie die landbouwbedrijven bezoeken en toezicht houden op de arbeidsomstandigheden van vrouwelijke seizoenswerkers in coördinatie met de bevoegde Spaanse autoriteiten".

Spanje is de grootste producent van aardbeien in Europa en gebruikt een groot aantal buitenlandse werknemers voor de oogst. In het zuiden van het land steeg het aantal Marokkaanse vrouwen dat rechtstreeks werd geworven voor het aardbeienseizoen (februari-juni) van 200 in 2001 tot meer dan 16.000 vorig jaar.

Dit jaar worden 19.179 Marokkaanse seizoensarbeiders verwacht, vertelde Abdelmounaim al-Madani, directeur van Anapec, aan persbureau AFP. 

Hun salaris is 37 euro voor zes-en-een-half uur werk per dag, dit is inclusief woonruimte, zei Madani.

Vorig jaar veroordeelden veel Marokkaanse seizoensarbeiders het harde werk, situaties van seksuele intimidatie en het niet-respecteren van hun contracten. Sommigen van hen hadden een klacht tegen hun werkgevers ingediend.

© Redactie 2019
marokko
aardbeienpluksters
ondersteuning
spanje
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?