Terrorismebestrijding: Bourita spreekt in Washington over de 'unieke' en 'erkende' benadering van Marokko

marokko
6
7 feb '19
Nasser Bourita sprak als eerste tijdens de ministeriële bijeenkomst van de Wereldcoalitie tegen Daesh.

De minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Nasser Bourita, benadrukte woensdag in Washington dat Marokko in staat is geweest om een "unieke" en "erkende" aanpak te initiëren voor de preventie en bestrijding van radicalisering en gewelddadig extremisme, bericht het AFP.

"Deze benadering is gebaseerd op een reeks maatregelen die hun relevantie hebben aangetoond", zei de minister, die als eerste sprak tijdens de tweede zitting van de ministeriële bijeenkomst van de Wereldcoalitie tegen Daesh, die plaatsvond in aanwezigheid van de Amerikaanse president Donald Trump.

De Marokkaanse strategie is gebaseerd op een drieluik dat zich richt op de juiste opleiding van predikers binnen het Mohammed VI Instituut voor de opleiding van Imams, Morchidines en Morchidates, om de authentieke waarden van de Islam te verspreiden en de verspreiding van radicale ideologieën tegen te gaan, legde Bourita uit.

Daarnaast, voegde hij eraan toe, wordt in de dezelfde geest audiovisuele media, evenals sociale netwerken en internet, ingezet om extremisme te deconstrueren.

Het derde element van dit drieluik is de preventie en bestrijding van de verspreiding van gewelddadig extremisme in gevangenissen en de rehabilitatie en reïntegratie van gevangenen, via een specifiek programma genaamd "Mosalaha".

"In zijn hoedanigheid van covoorzitter van het wereldwijde terrorismebestrijdingsforum (GCTF) zet Marokko zich resoluut in om het belang van het ontwikkelen en opbouwen van de capaciteit van het maatschappelijk middenveld te blijven bevorderen, zodat het kan waken tegen de heropleving van Daesh of elke andere groep die dezelfde gewelddadige extremistische ideologieën deelt", zei Bourita.

In dit verband verzekerde hij dat de prioriteit van Marokko een betere coördinatie blijft met andere multilaterale platforms om de uitvoering van de door de GCTF ontwikkelde 'good practices' tegen de opkomst van bedreigingen in verband met terrorisme en gewelddadig extremisme, aan te moedigen.

Terwijl de minister de aandacht vestigde op de inspanningen die leidden tot de neergang van Daesh in Irak en Syrië, waarschuwde de minister echter dat de dreigingen van deze terroristische groep blijven bestaan in de regio en de rest van de wereld vanwege de veerkracht van de strijders en supporters.

Hij waarschuwde ook voor de opkomst van een Daesh "merk", via aangesloten groepen in meer dan 25 landen over de hele wereld, waarvan er een twaalftal actief zijn in Noord-Afrika en Sub-Sahara Afrika. En hij waarschuwde tegen de verstevigende capaciteiten van geaffilieerde groepen vanwege hun neiging om hun bronnen van inkomsten te diversifiëren en hun strijders opnieuw in te zetten.

Daesh, legde hij in dit verband uit, was in staat om aanslagen over de hele wereld te plannen en uit te voeren, waaronder 286 in 2017 alleen al.

© Redactie 2019
marokko
terrorismebestrijding
daesh
wereldcoalitie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?