Marokko roept ambassadeur terug uit Saoedi-Arabië (video)

marokko
7
8 feb '19
De spanningen tussen Marokko en Saoedi-Arabië lopen op.

Het persbureau AP citeerde AP twee anonieme overheidsfunctionarissen die twee aankondigingen deden. De eerste aankondiging is reeds bekende informatie: Marokko heeft zijn deelname aan de militaire coalitie in Jemen, onder leiding van Saoedi-Arabië, bevroren. De tweede aankondiging echter betreft het terugroepen van de Marokkaanse ambassadeur in Riyadh.

De spanningen tussen Marokko en Saudi-Arabie liepen de laatste tijd al op. Bij een recente rondreis van de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman aan "broederlijke Arabische landen" (Tunesië, Egypte, Algerije, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten) werd Marokko niet aangedaan en dat was niet omdat de kroonprins niet op bezoek wilde komen. Volgens de officiële versie zou het bezoek niet zijn doorgegaan wegens de drukke agenda van Koning Mohammed VI, maar in de wandelgangen gaat al langere tijd de ronde dat Marokko sinds de moord op de journalist Khashoggi enige afstand heeft genomen van de Saoedische kroonprins.

In een recent interview met Al Jazeera (video hieronder te bekijken) had Nasser Bourita de bevriezing van de Marokkaanse deelname aan militaire operaties in Jemen en zijn afwezigheid bij twee coalitievergaderingen al officieel bevestigd. Maar hij had de deur opengelaten en zei dat er andere manieren zijn om samen te werken. Hij verwees ook naar de humanitaire situatie in Jemen. "Marokko heeft sterke humanitaire zorgen, het is de ergste humanitaire ramp ter wereld", zei Bourita.

In dat interview had Bourita ook in diplomatieke taal laten doorschemeren dat Marokko, de Saoedische kroonprins tijdens zijn rondgang door de regio niet wilde ontvangen.

Op 30 januari zond de Al Arabiya tv-zender een onderwerp uit over de Marokkaanse Sahara, het minste wat we kunnen zeggen is dat het ingaat tegen de Saoedische officiële standpunten over dit onderwerp.

Op donderdag 7 februari publiceerde de krant Al Riyadh daarentegen ook een lang artikel dat de positie van het Koninkrijk over de 'Marokkaanse Sahara' weerspiegelt en de successen die de Marokkaanse diplomatie heeft gekregen. Het artikel is een eerbetoon aan de nieuwe diplomatie onder leiding van Koning Mohammed VI betreffende de Sahara-kwestie.

Uiteindelijk moet men voorzichtig zijn met het trekken van conclusies naar aanleiding van het nieuwsbericht van AP. Het is niet ongebruikelijk dat een ambassadeur in zijn land wordt gehouden om voorbijgaande ontevredenheid aan te duiden en dit is al verschillende keren gebeurd in de Marokkaans-Saoedische betrekkingen. In hoeverre dit een diepgaande impact zal hebben op de betrekkingen tussen Marokko en Saoedi-Arabië is nog onduidelijk.

YouTube link

Photocredit: MAP

© Redactie 2019
marokko
saudiarabie
ambassadeur
teruggeroepen
jemen
coalitie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi