OM eist tot 26 jaar voor 'vergismoord' Utrecht

algemeen
1
11 feb '19
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de zaak rond de Utrechtse 'vergismoord' gevangenisstraffen geëist tot 26 jaar.

De 31-jarige Hakim Changachi werd op 12 januari 2017 voor zijn woning aan de Faustdreef in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. Volgens het OM zijn Guyno O. (26) en Ferrel T. (32) verantwoordelijk voor deze liquidatie. Zij hoorden allebei 26 jaar eisen. Het OM omschreef hen als "gewetenloze personen''.

De moord was een vergissing. Het eigenlijke doelwit was Khalid H., die in dezelfde flat woonde als Changachi. Twee dagen later ging opnieuw een moordcommando op pad om H. alsnog te liquideren. H. rook onraad en waarschuwde de politie. Die was tijdig ter plaatse en zette de achtervolging in. De auto van de verdachten crashte op de A1 en de politie kon de twee inzittenden aanhouden.

Het OM eiste vorige week acht jaar cel tegen de chauffeur van de auto. Medeverdachte Marciano D. (27) hoorde maandag twaalf jaar tegen zich eisen. Dit duo wordt er alleen van verdacht betrokken te zijn geweest bij de geplande "herstelmoord'' op H., aldus het OM.

Afgrijzen

Guyno O. en Ferrel T. zouden na de moord op Changachi bij die missie een organiserende rol hebben gespeeld. Een vijfde verdachte in het geheel, Justin Jap Tjong, zou bij de moord op Changachi als chauffeur hebben gefungeerd. Hij wilde na de vergissing niet meer mee op jacht naar Khalid H. Twee weken later werd hij zelf geliquideerd in Amsterdam. Deze moord is nog in onderzoek.

Het OM sprak met afgrijzen over de beweegredenen van de verdachten. "Voor een paar duizend euro worden mensen neergeknald. Ze denken niet na over wie ze gaan neerschieten, waarom, en of ze wel de juiste hebben. Het gaat alleen om geld.''

Reeks liquidaties

De opdracht voor het geweld schrijft justitie toe aan de zeer gewelddadige bende van de voortvluchtige Ridouan Tahgi, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks liquidaties.

De rechtbank doet uitspraak op 27 maart.

© ANP 2019
vergismoord
hakimchangachi
utrecht
gevangenisstraffen
om
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi