ONCF veroordeeld tot het betalen van een compensatie voor een passagier na herhaaldelijk vertragingen

buitenland
0
12 feb 20:03
Een advocaat-stagiar was de vertragingen van de nationale spoorwegmaatschappij zat en hij stapte, met succes, naar de rechter.
De nationale spoorwegmaatschappij ONCF heeft de opdracht gekregen om 20.000 dirham compensatie te betalen aan een passagier die slachtoffer was van verschillende vertragingen. Volgens de rechtbank in Rabat is het werk aan de spoorwegfaciliteiten echter geen excuus voor deze vertragingen.

De klacht werd in juli 2018 ingediend door een advocaat-stagiair, geregistreerd bij de Orde van Advocaten in Casablanca. Een advocaat-stagiair is iemand die als advocaat is beëdigd en via de beroepsopleiding advocaten (BA) ervaring opdoet om zelfstandig als advocaat te kunnen werken. Tijdens de stage functioneert de advocaat-stagiair onder begeleiding van een ervaren advocaat (de zogeheten patroon). Ondanks de term ‘stagiair’ is een advocaat-stagiair wel degelijk officieel advocaat en staat deze ingeschreven bij de Orde van Advocaten. Hij was zelf het slachtoffer van verschillende vertragingen en verweet ONCF dat zij hun verplichtingen als vervoerder niet waren nagekomen en hij daardoor schade had geleden, die hij zelf schatte op 80.000 dirham.

In zijn klacht vermeldde de advocaat-stagiar alle keren dat hij te laat was, met vermelding van de duur en de datum van de reis en zijn reisschema. Hij voegde daarbij ook de gekochte treintickets en vertragingsbewijzen toe, bericht nieuwsmedium Medias24.

Tussen 19 december en 9 april 2018 merkte hij 4 vertragingen op, variërend van 15 minuten tot 2 uur. Incidenten waardoor hij volgens eigen zeggen te laat kwam bij verschillende professionele afspraken. Een van deze afspraken betrof een hoorzitting waarbij hij een cliënt moest bijstaan, een zitting die hij miste omdat hij twee uur te laat was aangekomen. Een andere keer was het een training georganiseerd door de Orde van Advocaten in Casablanca.

In een verweerschrift argumenteerde ONCF dat "vertraging normaal is" met het oog op de "werken en projecten die met betrekking tot de verschillende spoorweginstallaties worden uitgevoerd met het oog op hun renovatie".

Volgens de rechter sluit dit de verantwoordelijkheid van ONCF echter niet uit, het excuus valt niet onder "overmacht" of "toevallige gebeurtenis". Vooral omdat de rechtbank de correlatie vast stelde tussen de vertraging en de door de passagier geleden schade. Het missen van de hoorzitting zou bijvoorbeeld waarschijnlijk "het beeld van de advocaat-stagiair met zijn leidinggevende" veranderen. Evenzo kan het missen van een afspraak voor een training "de loopbaan" van de man in gevaar brengen, "afgezien van de sancties" die door de Orde van Advocaten tegen hem zouden kunnen worden uitgesproken.
© Redactie 2019
marokko
oncf
vertragingen
compensatie
passagier
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
terrorisme
verenigde staten
rotterdam
gibraltar
afghanistan
uefa champions league
iran
noussair mazraoui
syrië
olietanker
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
eredivisie
afrika cup
rabat
moord
mohammed vi
hakim ziyech