Marokko-EU: De visserijovereenkomst aangenomen door het Europees Parlement

buitenland
14
12 feb 22:00
De overeenkomst omvat de zuidelijke provincies van het Koninkrijk Marokko.
De visserijovereenkomst tussen Marokko en de EU is op dinsdag 12 februari door het Europees Parlement in een plenaire zitting aangenomen met een grote meerderheid. Van de 653 afgevaardigden die aanwezig waren bij de plenaire zitting, stemden 415 voor de overeenkomst tussen Marokko en de EU, 189 tegen en 49 onthielden zich van stemming.

Na de goedkeuring vorige maand van de landbouwovereenkomst bevestigt de stemming van vandaag de verbintenis van Marokko en de Europese Unie om hun strategisch partnerschap te versterken. De goedkeuring van deze overeenkomst bevestigt ook dat het Koninkrijk Marokko de enige wettelijke autoriteit is, in het kader van de uitoefening van zijn soevereiniteit, om te onderhandelen over en overeenkomsten te sluiten met inbegrip van de Marokkaanse Sahara.

Deze stemming is de laatste fase van de validatie op Europees niveau, nu moet het nog goedgekeurd worden door het Marokkaanse parlement alvorens de overeenkomst in werking treedt.

De overeenkomst specificeert onder meer de visserijzones en toegangsvoorwaarden voor de Europese vloot, met een verhoging van de financiële bijdrage, die zal stijgen van een jaarlijks gemiddelde van 40 miljoen euro naar 52,2 miljoen euro (+ 30%). De overeenkomst bevat ook bepalingen om de voordelen voor de lokale bevolking in de betrokken gebieden te maximaliseren. Om de duurzaamheid van de visbestanden en de bescherming van het mariene milieu te behouden, zijn bovendien technische vereisten opgenomen in deze overeenkomst.
© Redactie 2019
marokko
eu
visserijovereenkomst
sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
terrorisme
verenigde staten
rotterdam
gibraltar
afghanistan
uefa champions league
iran
noussair mazraoui
syrië
olietanker
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
eredivisie
afrika cup
rabat
moord
mohammed vi
hakim ziyech