Jury oordeelt 'El Chapo' schuldig

buitenland
0
13 feb 9:33
De jury in het proces in New York tegen de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo (de Korte), heeft na meer dan een week van beraadslagen de drugsbaron op alle aanklachten schuldig verklaard.
Het proces begon in november in Brooklyn. De aanklagers zijn naar eigen zeggen met "een lawine aan bewijsmateriaal" gekomen. Ze hebben met behulp van duizenden documenten en een grote hoeveelheid beeldmateriaal en getuigenissen betoogd dat de 61-jarige Guzmán de meedogenloze baas is geweest van het wrede drugskartel van Sinaloa.

Guzmáns verdediging heeft voornamelijk aangevoerd dat alle aanklachten tegen 1,68 meter lange Mexicaan uit de noordwestelijke Mexicaanse deelstaat Sinaloa vals zijn en Guzmán onschuldig is aan het ten laste gelegde. De advocaten bestrijden onder meer dat Guzmáns drugskartel honderdduizenden kilo drugs, inclusief 220.000 ton cocaïne, naar de VS heeft gesmokkeld en zich schuldig maakte aan martelingen en moorden.

De jury had voor de schuldigverklaring langer de tijd nodig dan waarnemers hadden verwacht. Justitie heeft tien aanklachten tegen de drugsbaron geformuleerd en hij is uiteindelijke op geen enkel punt vrijgesproken. Hij krijgt vrijwel zeker een levenslange gevangenisstraf. De strafmaat wordt bepaald op 25 juni. Guzmán zit momenteel in een relatief kleine zwaar beveiligde gevangenis in Manhattan, niet ver van de Brooklyn Bridge. Het is onduidelijk waar hij straf zal uitzitten. El Chapo ontsnapte eerder uit Mexicaanse gevangenissen, in 2001 in een wasmand en in 2015 via een tunnel die handlangers hadden uitgegraven.
© ANP 2019
elchapo
jury
schuldig
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
ridouan taghi
sri lanka
nabil b
aanslagen
colombo
said razzouki
botolapro
handgranaat
militaire
amsterdam
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
wk 2018
ajax
hervé renard
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
golaso