Raad Amsterdam valt over Sylvana Simons heen

algemeen
41
13 feb '19
Tijdens een verhit debat was vrijwel de gehele gemeenteraad van Amsterdam het vandaag niet eens met een agendapunt dat was ingediend door Sylvana Simons, fractieleider en enig gemeenteraadslid van BIJ1.

Simons vond dat bij het schietincident bij De Nederlandsche Bank van vorige week, waarbij een man door de politie werd doodgeschoten, een "bovenmatig aantal kogels" is gebruikt. Het "buitensporig en onnodig politiegeweld" zorgt er volgens haar voor dat mensen zich onveilig voelen, en dan met name "mensen van kleur".

De raad vindt het schandalig dat Simons doet voorkomen alsof mensen met een getinte huid iets te vrezen zouden hebben van de politie. Verschillende sprekers hekelden haar uitspraken en riepen haar op het onderzoek van de Rijksrecherche naar het schietincident af te wachten. Burgemeester Femke Halsema was het daar mee eens. "De agenten verdienen ons inlevingsvermogen, niet ons oordeel. Het Amsterdamse korps verdient onze trots", zei zij.

Het slachtoffer, een 31-jarige Amsterdammer, had angststoornissen en wilde volgens zijn moeder door 'suicide by cop' uit het leven stappen.

© ANP 2019
amsterdam
gemeenteraad
debat
sylvana simons
politiekogel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?