Marokko en Spanje ondertekenen 11 samenwerkingsovereenkomsten

marokko
0
14 feb '19
De bilaterale samenovereenkomsten zullen het strategische partnerschap tussen de twee landen versterken.

Koning Mohammed VI, vergezeld door kroonprins Moulay El Hassan en prins Moulay Rachid, en Spaanse koning Felipe VI zaten gisteren in het Koninklijk paleis in Rabat de ondertekening voor van 11 samenwerkingsovereenkomsten op verschillende gebieden.

Deze overeenkomsten, die een nieuwe impuls zullen geven aan de Marokkaans-Spaanse samenwerkingsbetrekkingen, getuigen van de diepgang en kwaliteit van de bilaterale betrekkingen, evenals de wil van de twee koningen om het multidimensionale strategische partnerschap tussen de twee buurlanden te versterken, bericht het Marokkaanse persbureau MAP.

De eerste overeenkomst is een memorandum van overeenstemming tot instelling van een multidimensionaal strategisch partnerschap tussen het Koninkrijk Marokko en het Koninkrijk Spanje. De tweede overeenkomst had betrekking tot de onherroepelijke schenking van het Grand Cervantes Theater van Tanger aan Marokko. Beide overeenkomsten werden ondertekend door de Marokkaanse en Spaanse ministers van Buitenlandse Zaken.

De derde overeenkomst heeft betrekking op samenwerking bij de bestrijding van criminaliteit. Het werd ondertekend door de Marokkaanse en Spaanse ministers van Binnenlandse Zaken.

De vierde overeenkomst is een memorandum van overeenstemming voor de totstandbrenging van een strategisch partnerschap op energiegebied. De vijfde overeenkomst is een memorandum van overeenstemming over de ontwikkeling van een derde elektrische verbinding tussen Marokko en Spanje. Beide overeenkomsten werden ondertekend door de Marokkaanse minister van Energie, Mijnen en Duurzame Ontwikkeling en de Spaanse staatssecretaris van Energie.

De zesde overeenkomst is een memorandum van overeenstemming tussen de Nationale Museum Stichting (Marokko) en het Spaanse ministerie van Cultuur en Sport voor Samenwerking in musea.

De zevende overeenkomst is een memorandum van overeenstemming tussen de Nationale Museum Stichting en het Spaanse Reina Sofía Museum voor de organisatie van een tentoonstelling in Madrid.

De achtste overeenkomst is een memorandum van overeenstemming tussen het Koninklijk Archief (Marokko) en het Nationale Erfgoed van het Koninkrijk Spanje, voor de organisatie in het Koninklijk Paleis in Madrid van een tentoonstelling over de Koninklijke collecties van de twee landen.

De negende overeenkomst is een geavanceerd memorandum van samenwerking voor de implementatie van de facilitering van handels- en passagiersstromen in de Straat van Gibraltar. Het werd ondertekend door de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Havenautoriteit van Tanger Med en de algemeen directeur van de Havenautoriteit van Algeciras.

De tiende overeenkomst is een memorandum van overeenstemming tussen Royal Air Maroc (RAM) en Iberia Airlines, ondertekend door de directeuren van RAM en Iberia Airlines.

De elfde overeenkomst heeft betrekking op de onderlinge samenwerking tussen de Marokkaanse kapitaalmarktautoriteit (AMMC) en de Spaanse Nationale Commissie voor de Effectenmarkt (CNMV).

De ondertekeningsceremonie van deze overeenkomsten vond plaats in aanwezigheid van regeringshoofd El Othmani, de voorzitters van de twee kamers van het Parlement, de raadsheren van de Koning, leden van de regering en de officiële delegatie die koning Felipe VI van Spanje vergezelde.

© Redactie 2019
marokko
spanje
samenwerkingsovereenkomsten
mohammedvi
felipevi
staatsbezoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?