Europa terughoudend over terughalen Daesh-strijders

buitenland
0
19 feb '19
Europese landen reageren voorzichtig op de Amerikaanse oproep om honderden Daesh-strijders op te nemen en te berechten.

"We passen ons beleid nog niet aan", zei de Franse minister Nicole Belloubet (Justitie) maandag tegen zender France 2. Frankrijk bekijkt volgens haar momenteel per geval of burgers worden teruggehaald uit Syrië.

Belloubet reageerde op een oproep van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij vroeg Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om ruim 800 Daesh-strijders op te nemen die gevangen zijn genomen in Syrië. Het alternatief is volgens Trump dat de strijders weer op vrije voeten komen en vermoedelijk op eigen houtje terugkeren naar Europa.

De Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) zei zondag tegen zender ARD dat het momenteel "heel erg moeilijk" is om Europese Daesh-aanhangers te repatriëren uit Syrië. Maas zei dat zo'n terugkeer alleen mogelijk is als Daesh-strijders na terugkeer onmiddellijk worden vastgezet en vervolgd. Dat vereist juridische informatie.

Volgens Maas wil zijn regering met Frankrijk en Groot-Brittannië overleggen over hoe het nu verder moet. Ook andere Europese landen hebben behoefte aan overleg. In België riep minister Koen Geens (Justitie) op tot een Europese oplossing.

© ANP 2019
europa
daesh
strijders
terughalen
trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?