Agenten pakken per toeval ontsnapte crimineel

algemeen
0
19 feb '19
Per toeval heeft de politie de 26-jarige gevangene opgepakt die in december vorig jaar ontsnapte uit de Rotterdamse gevangenis De Schie.

De man verstopte zich vorig jaar in een blauwe vuilniszak die mee naar buiten werd genomen door een man die juist uit de gevangenis was ontslagen.

Agenten waren maandag aan het posten bij een bedrijf aan de 1e Middellandstraat in Rotterdam toen de ontsnapte man tot hun grote verbazing het pand binnenliep. De agenten volgden hem naar binnen en konden hem eenvoudig aanhouden.

De veroordeelde Rotterdammer werd sinds zijn ontsnapping uit De Schie gezocht. Zijn foto werd verspreid onder alle agenten. De handlanger die hem in de vuilniszak naar buiten droeg,werd al eerder gearresteerd. De gevangene die maandag werd opgepakt moet het restant van zijn straf uitzitten. Hij zat vast voor diefstal.

Nog een interessant feitje, in Nederland is ontsnappen uit de gevangenis niet strafbaar. In het Wetboek van Strafrecht staats niets over het strafbaar stellen van een ontsnapping. Het zou wel in zijn straf mee kunnen wegen indien hij deze poging had ondernomen voordat hij was veroordeeld, maar er komt geen compleet nieuwe straf. Daarentegen kan de bewaker, die de vuilniszak niet goed controleerde, mogelijk wel een straf krijgen. "Indien de ontsnapping, bevrijding of zelfbevrijding aan de schuld van de ambtenaar te wijten is, wordt hij gestraft met hechtenis van ten hoogste twee maanden of geldboete van de tweede categorie", zo staat in het wetboek.

© ANP/Redactie 2019
rotterdam
ontsnapping
gevangene
opgepakt
deschie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?