De bloeddorstige plannen van de opgerolde terreurcel in Safi

buitenland
0
20 feb 8:05
Er is meer informatie bekend over de terreurcel die vorig week in Safi werd opgerold.
Op 15 februari werd in Safi een terreurcel bestaande uit vijf leden opgerold door de inlichtingendienst BCIJ. Deze terreurcel, meldt het dagblad Assabah, had bloeddorstige plannen ontwikkeld die moesten worden uitgevoerd volgens een lokale, regionale en tot slot nationale agenda.

Bronnen van de krant zeiden dat de vijf leden van de cel aanvallen wilden uitvoeren op de veiligheidsdiensten en gendarmes in Safi om uniformen en wapens in handen te krijgen. De intentie was om vervolgens in andere delen van het Koninkrijk aanslagen te plegen. Het plan was om de eerste aanslagen te plegen met zwaarden en andere wapens.

Op de lijst van lokale doelwitten stond een hotel in de stad, een bistro, een nachtclub en een toeristisch complex in de buurt van Sidi Bouzid. De plannen van deze cel waren dus ook gericht op buitenlandse toeristen met als doel het land te destabiliseren en terreur te verspreiden onder de bevolking. De leider, Abu Laïte, regisseerde de plannen van de cel volgens het beleid van de terroristische organisatie Daesh, die bestaat uit het doden van buitenlanders om paniek onder de onderdanen te verspreiden. Bovendien hadden de leden van deze cel de vreselijke moord op twee toeristen in Imlil geprezen, terwijl ze kritiek hadden op de manier waarop de aanvallen werden uitgevoerd.

Het dagblad voegde eraan toe dat deze criminelen, die trouw aan Daesh hadden gezworen, van plan waren zich bij de gelederen van deze terroristische organisatie in het Syrisch-Iraakse gebied aan te sluiten, in coördinatie met een van de strijders in het veld.

De leider van de cel, die eigenlijk Abdellatif heeft maar ervoor had gekozen om onder het pseudoniem Abu Laïte te communiceren met zijn handlangers, volgde een studie in theologie. Hij liet de andere leden van de cel, in de leeftijd van 21 tot 36 jaar ,  video's van terroristische scènes bekijken, inclusief Daesh-strijders die de hoofden van hun slachtoffers afhakken. Hij probeerde hen hiermee te overtuigen zich aan de terroristische stellingen te houden.

In februari 2017 reisde Abu Laïte naar Mauritanië, waar hij zich inschreef voor een studie theologische wetenschappen in de regio Nouakchott. Tijdens zijn verblijf in Mauritanië probeerde hij banden te leggen met de leiders van Daesh om toestemming te verkrijgen om de terreurcel in Safi te leiden. Begin 2018 keerde hij terug naar Safi, waar hij zijn handlangers, Soufiane, Abdellah, Imad en Youness, verzamelde om hen verder te indoctrineren en hem te volgen.

Tijdens de zomer van 2018 organiseerde de groep een "spirituele" reis naar de regio Sidi Bouzid waar debatten werden georganiseerd rond de praktijken van de terroristische organisatie Daesh en haar rituelen. De groep wist contact te leggen met Daesh-leiders via sociale netwerken. Dankzij deze contacten konden sommige leden van de groep Turkije inreizen met behulp van vervalste documenten. Het doel om zich aan te sluiten bij Daesh mislukte echter en ze keerden terug naar Marokko. Een paar maanden later vielen ze in de netten van BCIJ.


© Redactie 2019
marokko
safi
terreurcel
opgerold
plannen
bcij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
vahid halilhodžić
libië
oujda
vriendschappelijk
turkije
gabon
stade honneur
syrië
terrorisme
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi