Geen straf voor eigenaresse ijssalon Hilversum

algemeen
0
20 feb '19
De rechtbank in Utrecht heeft Gillyon Emanuels woensdag ontslagen van rechtsvervolging.

De vrouw stond terecht voor de mishandeling van een jongere. De rechtbank achtte die mishandeling bewezen, maar stelde vast dat de vrouw die in begrijpelijk zeer geëmotioneerde toestand heeft gepleegd. De uitspraak werd door een grote groep medestanders van Emanuels in de rechtszaal met gejuich en applaus begroet. "Voor mij is dit het einde van een nachtmerrie", zei Emanuels er zelf over.

Emanuels was destijds, in augustus 2017, eigenaresse van een ijssalon en Surinaams eethuis aan de Kleine Drift in Hilversum. Zij was geruime tijd doelwit van een groep hangjongeren, die haar beledigden en intimideerden. Op de bewuste dag werd Emanuels, in het bijzijn van haar 2-jarige zoontje, bekogeld met een mandarijn en door drie jongeren racistisch uitgescholden. De vrouw raakte daardoor zo over haar toeren, dat zij een dweilstok uit haar zaak haalde en een van de jongeren daarmee een paar keer sloeg. Beelden daarvan werden via social media verspreid.

De rechtbank vindt de gemoedsbeweging voorstelbaar en ziet deze daarom als een strafuitsluitingsgrond. Het gooien van de mandarijn, in het bijzijn van haar kind, was de druppel die de emmer deed overlopen. De rechtbank snapt dat Emanuels daardoor, in combinatie met wat er de maanden daarvoor allemaal was gebeurd, dermate emotioneel raakte dat zij deed wat zij heeft gedaan.

Betrokkene vervolgd

Het Openbaar Ministerie (OM) had een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens het OM was er voor de vrouw geen reden over te gaan tot geweld. Het OM heeft eerst - tevergeefs - geprobeerd de zaak via mediation tot een oplossing te brengen.

Het OM vervolgt een van de betrokken jongeren wegens belediging. Mogelijk wordt die aanklacht uitgebreid met discriminatie. Daarover loopt nog een klachtprocedure bij het gerechtshof.

© ANP 2019
hilversum
ijssalon
gillyonemanuels
racisme
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi