Géén overeenkomst tussen Marokko en Spanje betreffende het terugnemen van bootmigranten door Marokko

marokko
8
21 feb '19
Diverse media berichten dat Spanje en Marokko een akkoord hadden bereikt over het terugnemen van bootmigranten door Marokko.

Volgens de Spaanse krant El Pais, die vandaag als eerste met het nieuws kwam,  zal het Koninkrijk Marokko "de Spaanse reddingsoperaties toestaan om sommige migranten naar Marokkaanse havens terug te brengen in plaats van ze naar de Spaanse over te brengen".

De krant citeerde drie bronnen in de Spaanse regering en verklaarde dat de nieuwe overeenkomst zich richt op migranten "gevonden tijdens missies waar Spaanse reddingsdiensten de Marokkaanse kustwacht bijstaan en wanneer de dichtstbijzijnde haven in het Koninkrijk [Marokko] ligt".

Op dezelfde dag werd de door El Pais gepubliceerde informatie ontkend. Sprekend tot het Spaanse radiostation Cadena Ser, zei de Spaanse staatssecretaris voor Veiligheid, Ana Botella, dat er geen dergelijke overeenkomst is tussen de twee landen.

"De enige overeenkomst die met Marokko werd bereikt, was het verbeteren van de reddingsmogelijkheden van de autoriteiten". Ze voegde eraan toe dat de Spaanse Salvamento Maritimo (kustwacht) "door zal gaan met het transporteren van migranten naar Spaanse havens."

De Marokkaanse regeringswoordvoerder Mustapha El Khalfi onkende de berichten ook. ""Deze informatie is onjuist. Er is geen overeenkomst in deze richting met Spanje", zei El Khalfi zojuist na de wekelijkse regeringsraad.

© Redactie 2019
marokko
spanje
ontkenning
overeenkomst
migranten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?