Pakistan claimt neerhalen Indiase vliegtuigen

buitenland
33
27 feb '19
Pakistan heeft woensdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in het door India bestuurde Kashmir en claimt twee Indiase vliegtuigen in zijn eigen luchtruim te hebben neergeschoten.

Een van de piloten werd gevangengenomen, zei het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De acties komen een dag nadat Indiase gevechtsvliegtuigen voor het eerst sinds een oorlog in 1971 een aanval uitvoerden in Pakistan. Die was gericht tegen militanten van Jaish-e-Mohammed, een groepering die op 14 februari een zelfmoordaanslag pleegde in Kashmir, waarbij zeker veertig Indiase paramilitairen werden gedood. De spanningen tussen beide landen zijn sindsdien dramatisch gestegen.

Een van de neergeschoten vliegtuigen kwam volgens het ministerie neer aan de Indiase kant van Kashmir, terwijl de tweede neerstortte op Pakistaans grondgebied, voegde hij eraan toe. In India is gemeld dat een gevechtsvliegtuig ten zuidwesten van Srinagar is neergestort.

Vliegvelden gesloten

India heeft na de gebeurtenissen zes vliegvelden in het noorden van het land gesloten, zei een regeringsfunctionaris. Het gaat onder meer om de vliegvelden op Pathankot, Leh, Srinagar en Jammu. IndiGo, India's grootste luchtvaartmaatschappij op basis van marktaandeel, low-cost rivaal GoAir en luchtvaartmaatschappijen Jet Airways en Vistara (een joint-venture tussen Singapore Airlines en Tata Sons) hebben hun vluchten naar deze vliegvelden in de wacht staan of opgeschort.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© ANP 2019
pakistan
india
neerhalen
vliegtuigen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi