Derde elektrische interconnectie gepland tussen Marokko en Spanje

marokko
1
27 feb '19
Men zal binnenkort al beginnen aan de werkzaamheden van de nieuwe verbinding.

Van de elf bilaterale samenwerkingsovereenkomsten die Spanje en Marokko hebben gesloten tijdens het recente bezoek van de Spaanse koning Felipe VI, heeft de vijfde betrekking op de ontwikkeling van een derde elektriciteitsverbinding tussen de twee landen.

De installatie van deze derde elektrische interconnectie is gepland vóór 2026 en zal in staat zijn om 700 MW te dragen, bericht de krant L'Economiste. Het project kost 150 miljoen euro en zal gefinancierd worden door ONEE en Red Eléctrica de España, respectievelijk de elektriciteitsbedrijven uit Marokko en Spanje. Volgens de krant zullen de twee operatoren binnenkort beginnen aan de werkzaamheden van de nieuwe verbinding.

Deze nieuwe verbinding zal de energievraag van Marokko voor elektriciteit vullen, die elk jaar met 5% toeneemt. Het land krijgt volgens L'Economiste al 17% van zijn elektriciteitsbehoefte van Spanje.

Voor Spanje zal deze verbinding de integratie van hernieuwbare energieën, zoals zonne-energie, in het Europese elektriciteitssysteem mogelijk maken. Marokko is daarin een voorloper, vooral met de Noor zonne-installatie in Ouarzazate, de zevende grootste ter wereld.

Ter herinnering, Marokko heeft een verbinding van 28 km met Spanje die teruggaat naar 1998, de eerste onderzeese interconnectie die het Afrikaanse en Europese continent verbindt. De in 2006 ingehuldigde tweede lijn is 31,3 km lang.

© Redactie 2019
marokko
spanje
elektriciteit
verbinding
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?