Marokko heeft drie keer meer artsen nodig

marokko
2
3 mrt '19
Marokko traint momenteel slechts 1.900 artsen per jaar.

Said Amzazi, de minister van Onderwijs, sprak eerder deze week tijdens een bijeenkomst op de Hassan II Academie voor Wetenschap en Technologie in Rabat. Die bijeenkomst vond plaats onder het thema "Engineering en geneeskunde ten dienste van diagnose, preventie en therapie", bericht nieuwsmedium Medias24.

Tijdens zijn toespraak concentreerde Said Amzazi zich op het probleem van het onvoldoende aantal artsen in Marokko.  "Ons land heeft een tekort aan artsen, dat is een feit. Het is één van de 57 landen in de wereld die door de wereldgezondheidorganisatie WHO zijn aangewezen als landen met onvoldoende medische voorzieningen", geeft de minister toe.

Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid heeft Marokko 8.442 generalisten (3.818 in de publieke sector en 4.624 in de privésector) en 14.932 specialisten (7.414 in de publiek sector en 7.518 in de privésector).

Dat zijn dus in totaal 23.374 artsen, een ratio van 7.1 artsen per 10.000 inwoners in Marokko, tegen bijvoorbeeld een ratio van 12 artsen in Algerije en Tunesië. De WHO beveelt een minimum van 23 artsen per 10.000 inwoners aan en dat betekent dat Marokko minstens drie keer meer artsen nodig heeft.

Ondanks dit tekort trainen universiteiten slechts 1.900 artsen per jaar, terwijl de in 2007 goedgekeurde strategie is bedoeld om in 2020 jaarlijks 3.300 artsen te trainen.

Volgens de minister "train je geen dokter in een amfitheater". Hij noemt het tekort aan opleidingsplaatsen, met name universiteitsziekenhuizen (CHU's) het grootste probleem. Maar hij toont wel vertrouwen in de toekomst, wetende dat er 3 CHU's in aanbouw zijn en een nationale strategie (van het ministerie van Volksgezondheid) beoogt elke regio zijn eigen CHU te verschaffen.

Marokko heeft momenteel 5 CHU's: in Casablanca, Rabat, Marrakech, Fez en Oujda. Twee zijn in aanbouw in Tanger en Agadir. De bouwwerkzaamheden van de CHU in Laayoune beginnen binnenkort. De bouw van een CHU in Benslimane wordt momenteel nog bestudeerd.

© Redactie 2019
marokko
artsen
tekort
chu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?