Militaire dienstplicht: De toelagen voor de dienstplichtigen zijn officieel vastgesteld

marokko
1
4 mrt '19
De toelagen variëren tussen 1050 dirham en 2100 dirham, afhankelijk van de rang.

Net als de huidige soldaten ontvangen de dienstplichtigen maandelijkse toelagen volgens hun respectieve rangorde.

Een decreet, gedateerd 19 februari, is deze week gepubliceerd in het officiële Staatsbulletin en daarmee officieel. Het decreet stelt dat officieren recht hebben op een vergoeding van 2.100 dirham, terwijl de onderofficieren 1500 dirham zullen ontvangen. De maandelijkse toelage voor soldaten is 1050 dirham.

De wet stelt maandelijks een extra toelage van 300 dirham vast voor degenen onder de dienstplichtigen die in de zuidelijke delen van het Koninkrijk zullen dienen.

Bovendien, en net als voor de huidige soldaten, worden de dienstplichtigen tijdens de militaire dienst volledig ondersteund in termen van accommodatie, catering, transport en persoonlijke onderhoudskosten.

Ten slotte moet worden opgemerkt dat, naast andere disciplinaire maatregelen, de toelagen worden ingehouden van de dienstplichtigen die onrechtmatig afwezig zijn.

Ter herinnering, de militaire dienstplicht geldt voor alle jonge mannen tussen de 19 en 25 jaar. Voor jonge vrouwen en Marokkanen woonachtig in het buitenland is de dienstplicht niet verplicht, maar optioneel. De militaire dienstplicht duurt in totaal 12 maanden en de inwerkingtreding van de militaire dienstplicht staat gepland voor oktober 2019.

We kregen veel vragen betreffende vrijstelling van de militaire dienstplicht, die zetten we dus nog even voor jullie op een rijtje:

Het decreet voorziet in de uitsluiting van personen die medisch ongeschikt worden verklaard, dit zal moeten worden bevestigd door een medisch rapport van de medische diensten. Personen die hun families financieel ondersteunen worden ook vrijgesteld. 

Studenten kunnen tijdelijk worden vrijgesteld tijdens hun universitaire opleiding, maar zullen na het einde van hun studie worden opgeroepen. 

Personen die langer dan zes maanden zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf zijn uitgesloten van militaire dienst totdat zij zijn gerehabiliteerd. 

Personen ouder dan 25 jaar, die zijn vrijgesteld om één van de bovengenoemde redenen, kunnen echter tot hun 40ste worden opgeroepen als de reden voor hun vrijstelling niet langer geldig is.

© Redactie 2019
marokko
militaire
diensplicht
toelagen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?