Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken onderneemt actie tegen verspillen van publiek geld

marokko
0
5 mrt '19
Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken staat op het punt om binnen een paar dagen 40 voorzitters van gemeentelijke, provinciale en prefectuurraden te ontslaan.

Het initiatief van het ministerie komt in de laatste fase van een proces dat enkele weken geleden begon en heeft geresulteerd in uitspraken van de administratieve rechtbanken tegen deze lokale functionarissen. Ze worden ontslagen voor schendingen van de regels en het verspillen van publiek geld, schrijft het dagblad Assabah.

Volgens door de krant geciteerde bronnen is het ministerie van Binnenlandse Zaken van meet af aan met dit proces begonnen door zich te baseren op een "democratisch proces". De voorzitters van de gekozen raden kregen verzoeken om uitleg en motivering van de managementfouten die zij tijdens hun mandaat hadden begaan. Het ministerie was met name geïnteresseerd in overheidsopdrachten die door deze functionarissen werden gestart. Sommige wijzigingen in de begrotingsrubrieken in de gemeentelijke, provinciale en prefectuurraden in kwestie alarmeerden de afdelingen van het ministerie, die onmiddellijk om uitleg vroegen.

Na deze eerste fase gingen de autoriteiten verder met de volgende fase met missies van de Algemene Inspectie voor territoriale administratie (IGAT) en missies van de Regionale Rekenkamer. Al deze missies hebben fouten geïdentificeerd die ertoe hebben geleid dat sommige voorzitters van verkozen raden niet alleen hun mandaat verloren, maar ook, in sommige gevallen, strafrechtelijk worden vervolgd.

Volgens Assabah betroffen deze sancties bepaalde voorzitters van gemeentelijke, provinciale en prefectuur raden in de regio's Tanger-Tetouan-Al Hoceima, Souss-Massa, Drâa-Tafilalet, Beni Mellal-Khénifra, Rabat-Salé-Kénitra, Casablanca-Settat en Marrakech-Safi. Bovendien, aldus de krant, verzekert de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, persoonlijk de toepassing van het principe van correlatie tussen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid, ook als het gaat om lokaal management.

© Redactie 2019
marokko
ministerie
voorzitters
raden
verspilling
publiek
geld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?