Jerada: Marokkaanse garnalenpellers voor de Nederlandse markt

marokko
0
6 mrt '19
Om uit de economische slop te komen waarin het sinds de sluiting van de kolenmijnen raakte, opende de stad Jerada een eerste agrovoedingsfabriek. Andere industriële eenheden zouden binnenkort moeten volgen, bericht het dagblad Aujourd'hui le Maroc vandaag.

De eerste industriële eenheid van Jerada werd dinsdag 5 maart ingehuldigd in de nieuwe zakenwijk. Dit is van groot belang omdat de betreffende eenheid, die sinds een paar dagen in gebruik is, maar liefst 1200 vrouwen werk biedt. Dit zullen er uiteindelijk 1400 worden.

De industriële eenheid heeft geen enkel verband met het mijnverleden van de stad. De eenheid, gebouwd op een perceel van bijna 7.000 vierkante meter, waarvan 3.000 m2 wordt gefinancierd door Nederlandse investeerders, is gespecialiseerd in het pellen van kleine garnalen.

De garnalen worden over land vervoerd in gekoelde vrachtwagens vanuit de havens van Nador en Tanger Med. Ze worden in afleveringsplatforms ontvangen waarna ze worden behandeld, gepeld en vervolgens verpakt in zakken om naar Nederland te worden verzonden. Omdat de ontwikkelaars van het project goed op de hoogte zijn van de normen van de Europese markt hebben ze niet op de middelen beknibbeld: naast de enorme loods voor de 1200 werknemers zijn er 5 koelcellen, een laboratorium, een verpakkingseenheid, een gekoelde winkel en de faciliteiten voor het comfort van werknemers (waaronder een kantine en kleedkamers).

De totale investering wordt geschat op 11 miljoen dirham, waarvan een bijdrage van 2,5 miljoen dirham van het Nationaal Initiatief voor Menselijke Ontwikkeling (INDH), 5 miljoen van de Regionale Raad van de Oriental en 3,5 miljoen van het bedrijf dat de leiding heeft over de productie.

De Wali van de Oriental, Mouad Jamai, die het fabrieksterrein bezocht, kon zijn emotie niet verbergen, vooral omdat, zoals een van zijn familieleden zegt: "hij bijna dagelijks en persoonlijk het project volgde vanaf de eerste dag tot de ingebruikname". In de komende maanden zal nog een andere eenheid naast de eerste zijn deuren openen. Deze eenheid, gespecialieerd in textiel, heeft een potentieel van niet minder dan 400 directe banen.

© Redactie 2019
marokko
jerada
garnalenpellers
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?