Brein achter terreuraanslag op kerstmarkt in Duitsland was bekend bij Marokkaanse geheime dienst

marokko
0
7 mrt '19
De Marokkaanse inlichtingendienst had de Duitse inlichtingendienst om informatie over hem gevraagd.

Het brein achter de terreuraanslag in 2016 op de kerstmarkt in Berlijn, Anis Amri, was bekend bij de Marokkaanse inlichtingendienst omdat hij contact had gehad met geradicaliseerde moslims van Marokkaanse origine in Duitsland, aldus het Duitse persbureau DPA en geciteerd door het Marokkaanse persbureau MAP.

DPA zei documenten daarover te hebben ingezien. Deze documenten werden in november 2016 door de Duitse federale recherchedienst (BKA) aan de Duitse autoriteiten overgedragen.

Anis Amri ramde op 19 december 2016 met een vrachtwagen bezoekers van de kerstmarkt in Berlijn, hij doodde hierbij 12 mensen en verwondde meer dan 70 mensen.

In een document, die DPA beweert te hebben ingezien, hadden de Marokkaanse diensten op dat moment al meer informatie gevraagd over een Marokkaan, een Franse-Marokkaan én de Tunesische Anis Amri. Ze waren vooral geïnteresseerd in hun mogelijke contacten met leden van Daesh in Syrië, Libië en Irak.

De Duitse geheime dienst zou zich vervolgens alleen tot hun Amerikaanse collega's hebben gewend en hen hebben gevraagd wat ze met deze informatie moesten doen. De reactie van Washington kwam pas na de aanslag, voegde de bron toe.

© Redactie 2019
marokko
duitsland
aanslag
kerstmarkt
anisamri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?