DGSN onderzoekt cyberoplichting van Marokkaanse bedrijven

marokko
0
11 mrt '19
De oplichting wordt vanuit het buitenland uitgevoerd door ervaren hackers.

Het directoraat-generaal voor de Nationale Veiligheid (DGSN) onderzoekt momenteel cyberfraude gericht op verschillende Marokkaanse bedrijven. Maar het lijkt erop dat onderzoeken tot nu toe tot niets hebben geleid, bericht het dagblad Al Massae vandaag. Volgens de krant ondervinden de onderzoekers moeilijkheden omdat cyberfraude zeer complex is en wordt uitgevoerd door ervaren hackers uit het buitenland. 

Ondertussen waarschuwde het ministerie van industrie Marokkaanse bedrijven voor "cyber-inbreuken die onlangs door DGSN zijn gemeld". In een recente brief aan het Marokkaanse ondernemersverbond CGEM merkt het ministerie op dat de follow-up van zaken die verband houden met economische en financiële delicten een "bijzondere ontwikkeling van elektronische oplichting" heeft laten zien, gericht tegen de nationale bedrijven die internet gebruiken.

Volgens Al Massae, die het Ministerie van Industrie citeert, is de procedure voor dit soort oplichterij het aanvankelijk hacken van de details van rekeningen in afwachting van de betaling door het bedrijf, evenals informatie over partners van het bedrijf.

In de volgende stap doen de oplichters zich voor als crediteuren van de bedrijven of hun leveranciers wiens e-mailadressen ze eerder hebben geïdentificeerd in de database van het betreffende bedrijf. Ze sturen de laatstgenoemden daarna een e-mail met  een aantrekkelijke korting en nodigen ze onder valse voorwendselen uit om het verschuldigde bedrag over te schrijven naar een nieuwe bankrekening in het buitenland, anders dan het gebruikelijke rekeningnummer.

Bij de cyberfraude zijn bedragen gemoeid van tientallen miljoenen dirhams, aldus Al Massae.

© Redactie 2019
marokko
dgsn
cyberfraude
hackers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?