'Uitbreidingsplannen Haga Lyceum kansloos'

algemeen
8
12 mrt 15:35
De uitbreidingsplannen van het omstreden Islamitische Cornelius Haga Lyceum maken geen kans.
De Amsterdamse school kan geen vestigingen in bijvoorbeeld Den Haag en Utrecht openen, verwacht minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs).

Het bestuur van de school heeft volgens Slob zeven aanvragen voor uitbreiding gedaan, ook in andere steden. Het stadsbestuur van Den Haag sprak al zijn zorgen uit over plannen van het Cornelius Haga zich in de hofstad te vestigen.

Met de huidige wet in de hand kan de school al worden gedwarsboomd, zegt Slob. Hij werkt aan nieuwe wetgeving, waardoor het nog eenvoudiger wordt om ongewenste scholen de weg te versperren. Als het bestuur van de school niet voldoet of het onderwijs onder de maat is, kan de oprichting van een school volgens de minister dan al vooraf worden tegengehouden.

Alle ruimte

De onderwijsinspectie gaat het Haga Lyceum binnenstebuiten keren, zegt Slob. De inspectie kon door tegenwerking van de school zijn werk niet doen, maar het schoolbestuur heeft maandag beloofd de inspecteurs alle medewerking te verlenen. "De komende dagen zullen we zien wat dat waard is."

De Amsterdamse school is voorwerp van onderzoek omdat de leiding het salafisme er alle ruimte zou geven. Schoolbestuurders zouden zelfs banden onderhouden met een Tsjetsjeense terroristische organisatie.

Geldkraan dicht

Maar de inspectie onderzoekt ook wie er op de school echt de dienst uitmaakt en of het geld er wel goed wordt besteed. Er zijn volgens Slob aanwijzingen dat de financiën niet op orde zijn.

Als de school de inspecteurs toch weer tegenwerkt, dan draait de minister de geldkraan dicht en doet de inspectie aangifte. Alles is al gereedgemaakt om snel te kunnen ingrijpen, zegt hij.
© ANP 2019
cornelius haga lyceum
uitbreidingsplannen
kansloos
slob
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
frankrijk
can2019
saoedi-arabie
caf
rsb
ongeluk
auto
terrorisme
duitsland
onderwijs
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech