Dar Bouazza: Leraar gebruikt speciale rekenmethode (video)

buitenland
2
14 mrt 21:01
Een leraar in Dar Bouazza gebruikt de Japanse rekenmethode 'Soroban' om mentale wiskunde aan zijn leerlingen te onderwijzen.
Hespress plaatste een video van een leraar in Dar Bouazza die de Japanse rekenmethode Soroban gebruikt om mentale wiskunde aan zijn leerlingen te onderwijzen. Maar wat is Soroban vraag je je waarschijnlijk af, en hoe werkt het? Dat wisten wij ook niet precies, dus we zochten wat verdere achtergrondinformatie op via stichtingsoroban.

Hoe werkt het?

De hersenen bestaan uit twee hemisferen (hersenhelften), het linker hemisfeer en het rechter hemisfeer. Elke hemisfeer neemt de realiteit verschillend waar. Het linker hemisfeer denkt met het behulp van woorden en het rechter met behulp van afbeeldingen. Het algemeen onderwijssysteem  leert de kinderen om het linker hemisfeer meer te ontwikkelen dan de rechter, maar het verborgen potentieel van het rechter hemisfeer is heel hoog.

Om sommen te berekenen gebruiken de meeste mensen de linker hersenhelft, terwijl mensen die de Soroban methode geleerd hebben beide hersenhelften gebruiken. Bij deze methode gebruiken de leerlingen een oud telraam, ‘het abacus’. Een abacus heeft een rechthoekige vorm en een rij met stalen pennen waarop de kralen heen en weer verplaatsen kunnen worden. In eerste instantie leren de kinderen om de rekenkundige opdrachten op te lossen en handmatig kralen te verplaatsen op het telraam. Daarna leren de kinderen om het telraam mentaal voor te stellen. In een fractie van een seconde verplaatst de leerling informatie van de linker hersenhelft naar de rechter, waar de informatie wordt omgezet in beelden en wordt een denkbeeldige telraam gecreëerd, met het behulp daarvan worden de berekeningen opgelost.

Daarna wordt de informatie terug gestuurd naar de linker hersenhelft en die wordt geconverteerd waarop het antwoord volgt. Elke hersenhelft is verantwoordelijk voor bepaalde functies. De linker hersenhelft is verantwoordelijk voor de opeenvolgende gedachtes, auditieve perceptie, logistieke analyse en talen. Terwijl de rechter hersenhelft verantwoordelijk is voor het fotografische geheugen, verbeelding, creativiteit, concentratie enz.

© Redactie 2019
marokko
darbouazza
soroban
rekenmethode
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
terrorisme
teheran
moskee
genocide
golf
openbaar vervoer
bosnië en herzegovina
vision 2030
palestina
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
politie
spanje
eredivisie
mohammed vi
rabat
moord
afrika cup
dgsn