Zeker 49 doden bij aanslagen op moskeeën Nieuw-Zeeland (video)

buitenland
678
15 mrt '19
Bij de terroristische aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn minstens 49 doden gevallen.

De politie heeft drie mannen en een vrouw gearresteerd.

Er zijn meerdere geïmproviseerde explosieven en een bomvest gevonden in de auto's van de verdachten, meldde Mike Bush, commissaris van de Nieuw-Zeelandse politie. Hij sloot meerdere arrestaties niet uit, maar kon niet bevestigen of er nog meer schutters zijn. Bij de terroristische aanslagen op de twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn minstens 49 doden gevallen. Dit meldde de politiechef Mike Bush. Ook vielen er circa vijftig gewonden.

Van de eerste schietpartij in de Masjid Al Noor-moskee, waar op dat moment een paar honderd mensen aanwezig waren voor het vrijdagmiddaggebed, heeft de schutter een zeventien minuten durend filmpje online gezet, waarin duidelijk zichtbaar is hoe hij de moskee binnenloopt en wild om zich heen begint te schieten. Later op de dag kwam het bericht dat ook in een moskee in de nabijgelegen wijk Linwood een schutter was binnengedrongen.

Direct na de eerste schietpartij werden overheidsgebouwen en scholen in de directe omgeving van de moskeeën gesloten, pas laat in de middag werden de scholen vrijgegeven en konden de kinderen naar huis. Omwonenden is het dringende advies gegeven tot nader order binnen te blijven. Premier Jacinda Ardern noemde het 'een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland'.

De nationale politiechef, commissaris Mike Bush, zei dat er vier verdachten zijn gearresteerd; drie mannen en een vrouw. Een van de daders heeft de Australische nationaliteit. Hij kon verder nog geen officiële mededelingen doen over de aanleiding van de schietpartijen.

Het is de bloedigste terroristische aanslag ooit in Nieuw-Zeeland, dat vijf miljoen inwoners telt en waar iets meer dan 1 procent van de bevolking islamitisch is. De daders, die met automatische wapens op de gelovigen schoten, zouden uit extreemrechtse racistische kringen komen.

Bekijk een deel van het filmpje hieronder:


  الَّذِیۡنَ اِذَاۤ اَصَابَتۡہُمۡ مُّصِیۡبَۃٌ ۙ قَالُوۡۤا اِنَّا لِلّٰہِ وَ اِنَّاۤ اِلَیۡہِ رٰجِعُوۡنَ "(Dit zijn) degenen die zeggen, wanneer een tegenspoed hen treft: (Inna lillahi wa inna ilaihi radji'oen) "Voorzeker, wij behoren tot Allah, en wij zullen zeker tot Hem terugkeren"

"Al-Baqarah 2:156"

© ANP 2019
nieuw-zeeland
christchurch
aanslag
terrorisme
schietpartij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi