Burgemeesters grote steden bezoeken moskeeën na aanslagen Christchurch

algemeen
661
15 mrt '19
De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bezoeken vrijdag moskeeën in hun gemeenten om hun medeleven te uiten over de aanslagen in Nieuw-Zeeland.

Halsema bezoekt vrijdag de Al-Kabir moskee in Amsterdam oost om haar medeleven te uiten over de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Ze woonde het middaggebed bij. Op het stadhuis hangt de vlag halfstok.

"De schietpartijen in Christchurch, Nieuw-Zeeland zijn even ingrijpend als zinloos,'' reageerde Halsema. "Deze buitengewone en ongekende daad van geweld is weerzinwekkend. Onze gedachten gaan uit naar de islamitische gemeenschap in Nieuw-Zeeland.''

Amsterdam is al sinds begin dit jaar in gesprek met islamitische instellingen over het verbeteren van de veiligheid. Halsema schreef eerder in een brief aan de gemeenteraad dat sprake is van 'een verhoogde voorstelbare dreiging voor islamitische instellingen in Amsterdam'. 

Organisaties kunnen onder meer een veiligheidsscan aanvragen, waarbij wordt gekeken wat nodig is om gebouwen als moskeeën te beschermen tegen aanvallen van bijvoorbeeld rechts-extremistische groeperingen.

RotterdamBurgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaat naar de An-Nasr moskee in zijn stad. "De burgemeester wil graag horen wat er leeft onder de mensen. Deze verschrikkelijke aanslagen hebben zoveel mensen geraakt", aldus een woordvoerster van Aboutaleb.

Den Haag
Ook burgemeester Pauline Krikke van Den Haag bezoekt enkele moskeeën. "Wat een weerzinwekkende aanslag op moskeeën in Nieuw-Zeeland. Ook in onze stad, onze internationale stad van vrede en recht, doet deze gruweldaad veel pijn. In het bijzonder bij de moslimgemeenschap", liet Krikke weten.

© ANP/Redactie 2019
nieuw-zeeland
ahmed aboutaleb
pauline krikke
femke halsema
christchurch
aanslag
terreur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi