Politie: Schietpartij in tram Utrecht

algemeen
287
18 mrt 11:31
Door een schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn meerdere mensen gewond geraakt.
Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is nog onbekend. Hulpverleners zijn ter plaatse en de omgeving is afgezet, aldus de politie.

De politie houdt bij het onderzoek naar de schietpartij in Utrecht ook rekening met een terroristisch motief. Dat meldde de politie op Twitter. 

Het 24 Oktoberplein ligt in in het westelijk deel van van de stad, vlakbij het Centraal Station. De politie roept op de toegangswegen zoveel mogelijk vrij te houden voor de hulpdiensten.

De schutter is voortvluchtig. De politie sluit niet uit dat er meer daders zijn, maar spreekt vooralsnog van een dader.

Moskeeën lockdown
De NCTV heeft besloten het hoogste dreigingsniveau 5 af te kondigen, uitsluitend voor de provincie Utrecht. Dat duurt in elk geval tot 18.00 uur. De schietpartij in Utrecht heeft vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag.

Op twitter sijpelt inmiddels het nieuws door dat moskeeën op last van de politie hun deuren sluiten:


De gemeente Utrecht heeft een telefoonlijn opengesteld voor mensen die vragen hebben over de schietpartij. Dat maakt de gemeente dinsdag bekend in een weblog, dat opengesteld is wegens het incident. Het nummer is 030-2860000.

13:16 Gerucht 'schietpartij bij een moskee'
Voor de duidelijkheid willen wij even berichten dat dit géén nieuwe schietpartij is, maar over dezelfde schietpartij gaat. De Utrechtse woordvoerder van de politie heeft bevestigd dat er géen nieuw incident is. 

Nourdeen abu Bilal Wildeman legde op Twitter duidelijk met afbeelding uit dat het wel in de buurt is van een moskee, maar dat het om hetzelfde incident gaat waar we eerder over berichten:

13:33 Alle gewonden in het ziekenhuis
Alle personen die gewond zijn geraakt door de schietpartij zijn inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis. Onder de gewonden zijn ook mensen die zwaargewond zijn, zo liet de politie weten.

De politie kan nog niet zeggen om hoeveel slachtoffers het gaat. Ook over de exacte toedracht en de achtergrond van de dader of daders kan de politie geen mededelingen doen. Volgens woordvoerder Bernhard Jens is de politie nog druk bezig om zicht te krijgen wat er zich precies heeft afgespeeld.

13:43 | Politie in actie bij Trumanlaan
De hulpdiensten zullen 'alle energie' inzetten om de dader van de schietpartij in Utrecht op te sporen. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg.

Journalisten die zich hadden opgesteld ter hoogte van een vierlaags flatgebouw in de buurt van de Van Heuven Goedhartlaan zijn weggestuurd.

De kruising met de Van Heuven Goedhartlaan is afgezet met politielint. Politie te paard ziet er op toe dat er niemand de straat in kan. De Trumanlaan ligt vlak achter het 24 Oktoberplein waar de schietpartij in een tram plaatsvond.

Bij de tram zelf zijn in witte pakken gestoken onderzoekers bezig met onderzoek. De politie heeft een drone ingezet om ook van bovenaf beelden van de plek te maken. Er zijn nog enkele ambulances aanwezig. De politie liet eerder weten dat alle gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis.

14:24 | Politie vraagt uit te kijken naar de 37-jarige Gökmen Tanis
Wie getuige was van de schietpartij en foto's of videobeelden heeft, kan de beelden uploaden en informatie verstrekken via een tipformulier op politie.nl.

"Dit formulier wordt op beveiligde wijze verzonden. Als uw tip daartoe aanleiding geeft, neemt de politie contact met u op", zo staat te lezen op de website. Daarnaast is er de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070.

14:40 | Alle moskeeën in Utrecht dicht
"Dat hebben we gedaan in overleg met de politie", zegt een woordvoerder van de Ulu Moskee, de grootste moskee van Utrecht.

De Ulu Moskee wordt op dit moment bewaakt door de politie. In Den Haag blijven moskeeën vooralsnog open. "Maar we zijn wel extra allert", zegt Abdelhamid Taheri, bestuursvoorzitter van de Haagse As-Soennah Moskee. "Moskeeën in Brabant en Zeeland zijn door de politie gevraagd om uit voorzorg dicht te gaan, maar dat is hier vooralsnog niet het geval", aldus de voorzitter.

Bij de moskee in Den Haag wordt er volgens Taheri extra in de gaten gehouden wie er naar binnen gaat.

15:02 | 3 doden en 9 gewonden
Drie van de gewonden zijn er ernstig aan toe. De Utrechtse Burgemeester Jan van Zanen reageerde op het schietincident eerder vandaag.

15:35 | Inval in woning bij vindplaats auto
De politie heeft een inval gedaan in een flatwoning aan de Utrechtse Laan van Engelswier, vlakbij de plek waar de auto is aangetroffen die in verband wordt gebracht met de schietpartij in de tram.

De Laan van Engelswier ligt drie straten van de Tichelaarslaan waar eerder de gezochte rode Renault Clio werd gevonden. De inval is gedaan in een woning in een drielaags-appartementengebouw. Er is veel politie in de wijk aanwezig. De Tichelaarslaan is afgezet voor onderzoek en ook een speelpleintje voor het flatgebouw van de inval is met politielinten afgezet.

16:11 | Rijkswaterstaat: Mijd snelwegen rond Utrecht
Mensen moeten de snelwegen rond Utrecht zo veel mogelijk mijden, stelt Rijkswaterstaat.

Sinds het middaguur is op de A2 tussen knooppunt Holendrecht en Nieuwegein in beide richtingen één rijstrook afgesloten. Ook is afrit 8 op de A2 richting Utrecht Centrum afgesloten en zijn diverse toegangswegen naar Utrecht Centrum dicht in verband met de schietpartij in die stad.

Rijkswaterstaat verwacht door de maatregelen veel hinder voor de avondspits op de snelwegen rond Utrecht.

16:30 | Utrecht: mensen mogen naar buiten
Mensen in Utrecht hoeven niet meer binnen te blijven, ook al is de schutter nog niet opgepakt.

"Nu wij er van uitgaan dat zich op maar één plek een schietincident heeft voorgedaan, trekken wij het advies om binnen te blijven in. Blijf wel alert. Ziet u verdachte situaties, meent u de verdachte te herkennen, laat het ons weten", zegt burgemeester Jan van Zanen.

16:46 | 'Ook scenario relationele sfeer onderzocht'
De politie onderzoekt of het motief van de schutter in Utrecht ligt in de relationele sfeer, aldus een politiewoordvoerder maandag.

"Er gaan veel geruchten rond op dit moment. We onderzoeken dat." Wel benadrukt hij dat dit slechts een van de mogelijke scenario's is. "We sluiten een terroristisch motief niet uit."

16:51 | Aantal gewonden Utrecht bijgesteld naar vijf
Het aantal gewonden door de schietpartij in Utrecht is bijgesteld van negen naar vijf.

Het dodental staat op drie, aldus de politie. De verdachte van de schietpartij is de 37-jarige Gökmen Tanis. Hij is nog niet opgepakt.

17:13 | Bioscopen en theaters Utrecht sluiten deur
Bioscopen en schouwburgen in Utrecht blijven maandagavond dicht wegens de dodelijke schietpartij eerder op de dag. Zo sluit bioscoopketen Pathé maandag zijn twee bioscopen in Utrecht. De voorstellingen die voor maandagavond in concertzaal TivoliVredenburg en de Stadsschouwburg Utrecht gepland stonden, zijn afgelast.

De theaters Rembrandt en Leidsche Rijn van Pathé vertonen na 17.00 uur geen films meer. Dit vanwege het dreigingsniveau en uit piëteit met de slachtoffers van de aanslag in de tram. Bij de aanslag op Kanaleneiland kwamen zeker drie mensen om het leven en vielen vijf gewonden.

In concertzaal TivoliVredenburg stond een optreden gepland, maar dat gaat niet door. Ook de Stadsschouwburg heeft in samenspraak met de politie besloten tot het afgelasten van de voorstelling van cabaretier Martijn Koning, stelt het theater in een verklaring op de website.

Of de bioscoop Kinepolis de deuren sluit, is nog niet duidelijk. Het Louis Hartlooper Complex, dat vooral arthousefilms vertoont, laat weten dat de filmvertoningen maandagavond gewoon doorgaan.

17:24 | Dreigingsniveau Utrecht blijft op 5
Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht blijft ook de komende uren op het hoogste niveau staan, op 5. De reden is dat de dader van de schietpartij in de tram nog voortvluchtig is. Het hoogste dreigingsniveau duurt in elk geval tot 22.00 uur.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kan een terroristisch motief van de schutter nog niet uitsluiten.

18:17 | Verdachte Tanis vervolgd voor verkrachting
 Verdachte Gökmen Tanis (37) is verwikkeld in een andere strafzaak. Hij wordt verdacht van een verkrachting in de nacht van 10 op 11 juli 2017. Begin deze maand, op 4 maart, was hierover een zogeheten niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Utrecht. Hij zat tot die tijd in voorarrest, blijkt uit rechtbankgegevens.

De advocaat van de verdachte, Mireille Veldman, wilde maandag geen enkel commentaar geven. Het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank zijn niet bereikbaar.

De NOS meldt dat Tanis ook nog andere zaken op zijn kerfstok heeft, zoals een poging doodslag in 2013, een inbraak in een vrachtwagen in 2012 en een winkeldiefstal in 2014. Ook zou hij in dat jaar zijn opgepakt omdat hij dronken achter het stuur zat.

18:31 | Vermoedelijke schutter Utrecht opgepakt
De man die wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht is opgepakt. Dat lieten politie, justitie en de gemeente weten. Bij het sluiten van een persconferentie werd de arrestatie bekend.
© ANP/Redactie 2019
utrecht
schutter
moskeeen
lockdown
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
afrika cup
donald trump
can 2019
teheran
caf
egypte
syrië
washington
pvv
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
spanje
politie
eredivisie
mohammed vi
hervé renard
rabat
daesh
hakim ziyech