Al Mahmoud: 'Qatar heeft veel respect voor Marokko'

marokko
0
18 mrt '19
Marokko en Qatar onderhouden sterke diplomatieke banden en proberen verdere samenwerking te bevorderen.

Regeringsleider Saad Eddine El Othmani hield afgelopen week in Rabat bilaterale besprekingen met de spreker van de Qatari-adviesraad, Ahmed bin Abdullah bin Zaid Al Mahmoud, tijdens de 14e zitting van de lidstaten van de Parlementaire Unie van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), bericht MoroccoWorldNews.

De twee functionarissen uitte hun tevredenheid over de diplomatieke banden en benadrukten het belang van het ontwikkelen van de betrekkingen in verschillende sectoren, zoals economie, politiek en cultuur. Beide functionarissen zeiden ook dat zij dezelfde opvattingen en toezeggingen delen over belangrijke kwesties, waaronder de Palestijnse zaak.

Al Mahmoud sprak ook over de trots van zijn land op de langdurige en diepe vriendschap met Marokko. Qatar waardeerde de neutraliteit van Marokko in de Golfcrisis enorm toen de Saoedische coalitie in mei 2017 een blokkade oplegde aan Qatar.

Koning Mohammed VI had zijn regering opdracht gegeven humanitaire hulp te bieden door voedselhulp te sturen naar Qatar om solidariteit te bieden tijdens de maand Ramadan. Koning Mohammed VI vloog later ook zelf naar Qatar en werd de eerste leider die de blokkade verbrak. De media in Qatar toonden veel respect voor Marokko en Koning Mohammed VI en noemden hem de 'eerste blokkadebreker'.

De positie van Marokko leek Saoedi-Arabië te irriteren, met als gevolg enkele acties tegen het belang van Marokko. Ondanks de wrijving hebben Marokko en Saoedi-Arabië hun samenwerking onlangs in verschillende formele boodschappen aangehaald.

Te midden van geruchten over de frictie ontkende de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita elke spanning tussen de twee landen, met de nadruk dat diplomatieke banden met Golfstaten als Saoedi-Arabië en de VAE "historisch" en sterk zijn.

Photocredit: MoroccoWorldNews.com

© Redactie 2019
marokko
qatar
samenwerking
banden
respect
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?