Syrië boos op Trump: Golanhoogten zijn van ons

algemeen
41
26 mrt '19
Syrië heeft boos gereageerd op de mededeling van president Donald Trump dat het tijd is de Hoogten van Golan te erkennen als deel van Israël.

De Amerikaanse leider toont zo zijn "minachting" voor internationale wetgeving, citeert het Syrische staatspersbureau uit een verklaring.

Israël veroverde het gebied in 1967 op Syrië en annexeerde het in 1981. Dat wordt internationaal niet erkend, maar Trump twitterde donderdag dat het na 52 jaar tijd is dat de VS dat alsnog doen. Syrië noemt dat een onverantwoordelijk standpunt.

Een bron bij het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt volgens het staatspersbureau dat de Golan "Syrisch was en dat ook zal blijven", ondanks de verklaring van Trump. De Syrische regering zou nog steeds vastberaden zijn "dit waardevolle onderdeel van het Syrische nationale land te bevrijden met alle beschikbare middelen".

Bijval
Het Syrische regime krijgt bijval van zijn belangrijkste bondgenoten, Rusland en Iran. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het standpunt van Trump volgens de staatstelevisie "illegaal en onacceptabel" genoemd.

President Recep Tayyip Erdogan van Turkije, dat grenst aan Syrië, reageert eveneens negatief. Hij stelt dat de regio nu aan de rand staat van een nieuwe crisis. "We kunnen niet toestaan dat de bezetting van de Golanhoogten wordt gelegitimeerd", aldus de Turkse leider op een bijeenkomst van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.

© ANP 2019
golanhoogvlakte
syrië
israel
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?