Marokko tekent het grootste militaire contract in zijn geschiedenis

marokko
5
26 mrt '19
Marokko zal hiermee de modernste luchtvloot op het Afrikaanse continent hebben.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie keurde de verkoop van 25 F16 type V (Viper) aan Marokko goed, kondigde een verklaring aan op maandag 25 maart. Deze nieuwe straaljagers zullen worden uitgerust met 5e generatie radars. Het Amerikaanse ministerie heeft ook aangekondigd dat het Amerikaanse Congres heeft ingestemd met het moderniseren van de huidige vloot van F16's die Marokko beschikbaar heeft, om deze op hetzelfde niveau te brengen als de nieuwe F16's.

Het contract omvat ook de training van Marokkaanse piloten en technici. Deze F16's zijn uitgerust met state-of-the-art elektronische systemen en bewapening.

Marokko heeft momenteel 23 F16's. Uiteindelijk zal het Koninkrijk dus 48 F16's type V hebben, uitgerust met 5e generatie radars. Technologisch gezien zal Marokko de modernste luchtvloot hebben, op regionaal en continentaal niveau en zelfs in vergelijking met Spanje.

Naast de F16's omvat het contact ook diverse andere militaire uitrusting en materialen. De aanschafwaarde van de 25 F16 type V en het bewapeningspakket wordt geschat op 3,778 miljard dollar. De kosten voor het moderniseren van de 23 Marokkaanse F16's worden geschat op 985,2 miljoen dollar.

"Deze verkoop zal bijdragen aan het buitenlands beleid van de VS en de nationale veiligheid door te helpen bij het vergroten van de veiligheid van een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot, die een belangrijke kracht blijft voor politieke stabiliteit en vooruitgang in Noord-Afrika", zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie in de verklaring. Het ministerie geeft ook aan dat deze verkoop "geen invloed heeft op de machtsverhoudingen in de regio".

Bovendien is het de eerste keer dat de Verenigde Staten middels deze verklaring officieel bevestigen dat Marokko heeft deelgenomen aan de strijd tegen Daesh in Irak en Syrië.

© Redactie 2019
marokko
verenigdestaten
contract
goedgekeurd
f16
viper
luchtvloot
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi