Varkenshoofd en bloed achtergelaten bij moskee in aanbouw in Frankrijk

buitenland
1
27 mrt '19
Arbeiders die een moskee in het zuidwesten van Frankrijk bouwen, vonden maandagochtend een varkenskop en dierlijk bloed bij de ingang van de site.

De bouw van de moskee in het kleine stadje Bergerac wordt betwist sinds deze voor het eerst werd voorgesteld in 2017 en uiteindelijk werd goedgekeurd in oktober 2018, ondanks de wijdverbreide lokale oppositie.

"De daders besmeurden de muren met dierlijk bloed en plaatsten een afgehakt varkenskop" op de voorste poort van het bouwterrein, vertelde de plaatsvervangend officier van justitie van Bergerac, Charles Charollois, aan AFP.

Het vandalisme vond 's nachts plaats en werd pas ontdekt toen arbeiders' s morgens arriveerden. "Dit bouwproject is controversieel," zei Charollois. "Er zijn administratieve en wettelijke oproepen geweest om het te stoppen, dus er zijn veel aanwijzingen die we kunnen volgen."

De politiecommissaris van Bergerac, Frederic Perissat, heeft deze "daden sterk afgewezen en veroordeeld die de vrijheid van geweten en expressie schaden en in strijd zijn met de principes van scheiding van kerk en staat", hij riep op tot "wederzijds respect" in de gemeenschap.

In de afgelopen paar dagen werden affiches in de stad geplakt met de tekst: "Bergerac is de stad van de Perigord, niet de islam!" - verwijzend naar de vroegere naam van de Dordogne-regio, zei burgemeester Daniel Garrigue. "Ik kan niet zeggen dat ze verbonden zijn, maar ik merk dat ze in dezelfde geest zijn", zei hij.

In Frankrijk is het ontheiligen van een religieuze voorziening een misdaad die strafbaar is tot zeven jaar gevangenisstraf.

Photocredit: 2M

© Redactie 2019
islamofobie
frankrijk
moskee
varkenshoofd
bloed
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?