Unesco: Couscous brengt vier maghreb-landen samen

buitenland
1
29 mrt '19
De vier landen dienden gezamenlijk een verzoek in om couscous op te nemen op de Werelderfgoedlijst.

Vier Maghreb-landen dienden gezamenlijk het verzoek in bij UNESCO (Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) om couscous op te nemen als immaterieel erfgoed op de Werelderfgoedlijst. Het dossier werd ingediend door het Koninkrijk Marokko, Algerije, Tunesië en Mauritanië.

Het nominatiebestand is het resultaat van enkele maanden overleg onder leiding van experts van de vier landen, die er gezamenlijk in slaagden om een "solide dossier" op te bouwen voor de inscriptie van deze culinaire specialiteit op de Werelderfgoedlijst.

"Dit is de eerste keer dat vier Maghreb-landen hun krachten bundelen om een gezamenlijk dossier in te dienen", zei Zohour Alaoui, ambassadeur-permanente vertegenwoordiger van het Koninkrijk Marokko bij UNESCO, tegen het Marokkaanse persbureau MAP.

"Door onze inspanningen te koppelen, beschermen we een element dat fundamenteel essentieel is voor de overdracht van onze cultuur voor toekomstige generaties", zei Alaoui, eraan toevoegend dat "deze kwestie de bewoners van de Maghreb herinnert aan alles wat ze delen en hen bindt door hun cultuur en hun geschiedenis".

Alaoui bracht ook nog hulde "aan de gemeenschappen van onze landen, in het bijzonder aan de vrouwen die door de eeuwen heen waakzaam zijn geweest over de praktijk en overdracht, generatie na generatie, van dit erfgoed".

© Redactie 2019
couscous
maghreb
unesco
werelderfgoedlijst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?