Paus Franciscus en koning Marokko: Jeruzalem moet open staan ​​voor alle religies

marokko
11
31 mrt '19
Paus Franciscus en Koning Mohammed VI zeiden dat de heilige plaatsen van Jeruzalem toegankelijk moeten zijn voor aanbidders van alle religies.

In een gezamenlijke oproep op de eerste dag van het bezoek van paus Franciscus aan Rabat, zeiden de paus en de vorst dat zij "diep bezorgd waren om de geestelijke betekenis als een stad van vrede" en riepen op voor de bescherming van het multireligieuze karakter van Jeruzalem.

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump in 2017 het besluit van Washington aankondigde om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen, hebben de paus, andere christelijke leiders en islamitische staatshoofden hun uitingen van bezorgdheid over de stad opgevoerd.

"Wij vinden het belangrijk om de Heilige Stad van Jeruzalem / Al-Quds Acharif te behouden als het gemeenschappelijke erfgoed van de mensheid en vooral voor de aanhangers van de drie monotheïstische religies, als een ontmoetingsplaats en als een symbool van vreedzaam samenleven, waar wederzijds respect en dialoog kan worden gecultiveerd, "zei de gezamenlijke oproep, waarin de Arabische naam voor Jeruzalem werd gebruikt.

De verklaring riep op tot "volledige vrijheid van toegang" voor Joden, Moslims en Christenen en een garantie voor hun recht om daar te aanbidden.

Palestina Het Vaticaan steunt een tweestatenoplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict, waarbij beide partijen het eens zijn over de status van Jeruzalem als onderdeel van het vredesproces.

Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijke staat, terwijl Israël de hele stad heeft uitgeroepen tot de 'verenigde en eeuwige' hoofdstad.

Een aantal dagen nadat Trump de verhuizing in 2017 aankondigde, riep de paus op om de "status-quo" van de stad te respecteren, waarbij nieuwe spanningen in het Midden-Oosten de wereldconflicten verder zouden doen ontbranden.

De Marokkaanse en Jordaanse vorsten ondertekenden een soortgelijke gezamenlijke verklaring op donderdag.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
paus franciscus
jeruzalem
mohammed vi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi