Arabische leiders verwerpen het besluit van Trump om de Golanhoogte te erkennen als deel van Israël

buitenland
2
1 apr 17:00
Zondag 31 maart vond er een Arabische Liga-top plaats in Tunis, Tunesië.
Arabische wereldleiders hebben herhaald dat zij het besluit van de Amerikaanse president om de Golanhoogte te erkennen als deel van Israël, hebben verworpen. 

De Golanhoogten zijn in de oorlog van juni 1967 op Syrië veroverd. Naar schatting 100.000 Syriërs zijn op de vlucht gedreven en mogen niet terugkeren. Het gebied is sindsdien bezet door Israël, dat het heeft gekoloniseerd en in 1981 tot Israëlisch grondgebied heeft verklaard. De annexatie wordt internationaal niet erkend.

Tijdens de 30e Arabische Liga-top in Tunis (op 31 maart) hebben de Arabische leiders hun volledige steun uitgesproken voor de Palestijnse zaak.

Koning Salman van Saoedi-Arabië zei over de beslissing: "We herhalen onze categorische afwijzing van maatregelen die de Syrische soevereiniteit over de Golan zouden ondermijnen."

Politieke waarnemers zeiden echter dat Saoedi-Arabië en andere Arabische landen weinig doen om de rechten van Palestijnen te beschermen vanwege hun nauwe diplomatieke banden met de regering van Trump.

Tijdens de top werd ook de Iraanse inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van de Arabische landen veroordeeld, dat wordt gezien als een schending van het internationale recht en het beginsel van goed nabuurschap en soevereiniteit van staten.

De Arabische Liga riep Teheran op om "een einde te maken aan provocerende acties die het opbouwen van vertrouwen ondermijnen en de veiligheid en stabiliteit in de regio in gevaar brengen".

Marokko werd tijdens de top vertegenwoordigt door de minister van Justitie, Mohamed Aujjar, en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Mounia Boucetta.
© Redactie 2019
arabische liga
trump
golanhoogte
palestina
iran
marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
algerije
gabon
chan 2020
vriendschappelijk
berkane
turkije
islamitisch onderwijs
cornelius haga lyceum
rico verhoeven
chan2020
atlasleeuwen
frmf
casablanca
politie
marrakech
team marokko
tanger
ajax
iran
golaso
spanje
daesh
dgsn
moord
mohammed vi