Zorgen Tweede Kamer over 'radicaal islamisme bij naschoolse Arabische lessen'

algemeen
86
2 apr '19
Volgens de AIVD weten extremisten zich "sterk te positioneren binnen het aanbod van het onderwijs voor jonge moslims". Concrete voorbeelden geeft de dienst niet.

In de Tweede Kamer zijn grote zorgen over "radicaal islamisme bij naschoolse Arabische lessen". Volgens de geheime dienst AIVD gebruiken radicale moslims het onderwijs om hun boodschap onder jongeren te verspreiden. 

De inlichtingendienst zegt in het vandaag gepresenteerde jaarverslag dat in het Islamitisch onderwijs "mogelijk een voedingsbodem wordt gecreëerd voor jihadisme". Volgens onderzoek van de dienst neemt een deel van de salafistische "aanjagers" binnen met name het naschoolse Islamitische onderwijs (lessen in Arabisch en Islam) een "dubbele houding" aan ten opzichte van het gebruik van geweld en wordt "mogelijk een voedingsbodem gecreëerd voor jihadisme”. 

Op aandringen van oppositiepartij SGP komt er een debat met verantwoordelijk minister Wouter Koolmees, waar ook minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan zou moeten meedoen. Kamerlid Jan Paternotte van regeringspartij D66 noemt de AIVD-melding "weer een onacceptabel voorbeeld waarbij onze vrijheden worden misbruikt om kinderen antidemocratisch gedachtegoed op te dringen". En Jasper van Dijk van oppositiepartij SP benadrukt dat "scholen er niet zijn om haat te prediken".

© Redactie/ANP 2019
aivd
radicalisme
islamitisch
onderwijs
tweedekamer
debat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?