Celstraf geëist voor arrestatie Henriquez

algemeen
0
8 apr '19
Tegen twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez is maandag een celstraf van zes maanden voorwaardelijk geëist.

Ook zouden zij twee jaar geen agent mogen zijn. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de agenten "fors over de schreef” gegaan. "Het bij de arrestatie gebruikte geweld is niet gerechtvaardigd", aldus de advocaat-generaal.

De Haagse rechtbank veroordeelde de agenten eind 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. De agenten waren tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan. Het OM had in eerste aanleg de rechtbank gevraagd de agenten wel schuldig te verklaren maar geen straf op te leggen. "Wij zijn een andere mening toegedaan", zei de advocaat-generaal. "Het vertrouwen in de politie is aangetast, er moet een signaal uitgaan van deze zaak."

Henriquez overleed na zijn arrestatie tijdens een Haags muziekfestival juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en zou daarbij op zijn kruis hebben gewezen. Er waren vijf agenten - met pepperspray en wapenstok - voor nodig om de grote en sterke 42-jarige Arubaan in bedwang te krijgen. Het door de agenten toegepaste geweld bij zijn arrestatie, en in het bijzonder de door een van hen toegepaste omstreden nekklem, waren Henriquez volgens diverse deskundigen fataal geworden.

De dood van Henriquez zorgde destijds voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Het gerechtshof Den Haag doet half juni uitspraak.

© ANP 2019
mitch henriquez
rellen
politie
politiegeweld
schilderswijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi