Mohammed VI dringt bij regering aan op hervorming gezondheidszorg

marokko
1
9 apr '19
In 2018 rapporteerde de Rekenkamer over ernstige mazen in de gezondheidssector en volgens een rapport van de HCP heeft slechts 46,6% van de Marokkanen een zorgverzekering

Koning Mohammed VI heeft de viering van Wereldgezondheidsdag aangegrepen om de regering van Marokko de opdracht te geven om haast te zetten bij het aanpakken van de problemen waar de sector mee te maken heeft.

De koning riep de deelnemers aan het Wereldgezondheidsdag-symposium op tot een hervorming van het primaire gezondheidszorgstelsel. Het door de staat gerunde persbureau, Maghreb Arab Press, publiceerde zijn volledige adres .

"Hervorming van het primaire gezondheidszorgsysteem moet één van de belangrijkste pijlers zijn, samen met de verbintenis van Marokko om de inspanningen voort te zetten om universele gezondheidszorg te bereiken tegen het jaar 2030." Aldus de koning.

Uit een rapport van de Hoge Commissaris voor Planning (HCP) van november 2018 bleek dat slechts 16,2 miljoen van de 34,8 miljoen mensen in Marokko dekking hebben in de gezondheidszorg. Een ander rapport uit 2018 van de Rekenkamer van Marokko deelde ook alarmerende mazen in medische diensten, zoals het gebrek aan gespecialiseerde artsen en ander medische diensten.

In zijn boodschap zei de koning dat voor het garanderen van effectieve gezondheidszorg "innovatieve financiering nodig is voor de diensten die dit mogelijk maken, vooral in deze tijd van stijgende kosten, bevolkingsgroei, vergrijzing, en de toename van chronische ziekten."

Terwijl openbare ziekenhuizen in Marokko een aantal gratis of goedkope medische diensten aanbieden, is een ziektekostenverzekering vaak nodig voor een uitgebreidere behandeling, vooral bij privéklinieken. De koning heeft gezegd dat Marokko zich inspant om "ervoor te zorgen dat algemene basisgezondheidszorg geleidelijk wordt verwezenlijkt, en ervoor te zorgen dat dit burgers uit alle sociale lagen ten goede komt."

© MAROKKO.NL 2019
marokko
mohammed vi
gezondheidszorg
zorgverzekering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi