Spanje: Ontmanteling van een netwerk die families van minderjarige Marokkaanse migranten chanteerden

buitenland
8
12 apr '19
Het netwerk dreigde de minderjarigen te doden of hun organen te verhandelen als de families geen losgeld betaalden.

De Spaanse politie heeft donderdag aangekondigd dat ze een netwerk van migrantensmokkelaars hebben ontmanteld die niet-begeleide minderjarigen in Spanje vasthielden en eisten dat hun families in Marokko losgeld betaalden om hen vrij te krijgen.

Dit netwerk, waarvan zes leden werden gearresteerd en vier op een niet nader bepaalde datum werden gevangengezet, bedreigden de familieleden dat ze de minderjarigen zouden doden of hun organen zouden verhandelen als ze hen geen 5000 dirham betaalden, schrijft de nationale politie in een verklaring.

Het netwerk smokkelde eerst de minderjarigen naar Spanje waar ze hen vervolgens vasthielden, hetzij bij aankomst, hetzij nadat ze naar de opvangcentra voor minderjarigen waren gebracht. "Ze hadden de juiste contacten om ze zo snel mogelijk eruit te krijgen", aldus de verklaring.

Meer dan 7.000 minderjarigen, al dan niet vergezeld van hun familie, emigreerde in 2018 naar Spanje, volgens een telling van de Andalusische NGO APDHA, bijna het dubbele in vergelijking met een jaar eerder.

De meeste niet-begeleide minderjarigen die in Spanje aanwezig zijn, met name in de zuidelijke regio Andalusië en in de enclaves Sebta en Melilla, zijn Marokkanen. Hun repatriëring is het onderwerp van discussies tussen Madrid en Rabat.

© Redactie 2019
spanje
marokkanen
minderjarigen
chantage
losgeld
smokkelnetwerk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi